Επικοινωνία

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 20162ο Φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου
Βόλος, 6, 7, 8 και 9 Απριλίου 2017
Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου


Πρόγραμμα

Πέμπτη 6 Απριλίου

Πρωινές δράσεις

10:00-11:00
Εργαστήριο 1: Σταμάτης Παπαδήμος, «Το ευτυχισμένο Καλοκαίρι του κυρίου Χόλι», ΄Ηρα Εκδοτική. «Ταξίδι»: η διαδρομή ενός παραμυθιού. Από την ιδέα στο ράφι του βιβλιοπωλείου. Πώς φτιάχνετε ένα παραμύθι; Το «συγγραφικό» και το δημιουργικό, το κομμάτι της εικονογράφησης και της διαδικασίας πριν φτάσει στο ράφι των βιβλιοπωλείων. Ο Σταμάτης Παπαδήμος θα επιχειρήσει να δείξει(και όχι να περιγράψει θεωρητικά) πώς το παραμύθι του από ιδέα, περνάει στο χαρτί κι από εκεί στον υπολογιστή, ώστε να πάρει την τελική του μορφή και να φτάσει στον αναγνώστη. Θα μεταφέρει στον χώρο της «επίδειξης» ό,τι απαραίτητο μηχάνημα χρειαστεί. Θα μετατρέψει για κάποιες ώρες τον χώρο σε ατελιέ ελπίζοντας η δράση να είναι χρήσιμη και να κατανοηθεί πλήρως ότι η «παραγωγή» ενός παραμυθιού (βιβλίου κλπ) είναι πολύπλοκη υπόθεση κι απαιτεί τη συνεργασία πολλών παραγόντων, ώστε το αποτέλεσμα να  είναι θετικό.
Εργαστήριο 2:  Αγγελική Θάνου, «Μουτάζ, το αρκουδάκι της αγκαλιάς, παραμύθι», ΄Ηρα Εκδοτική. Παράσταση αφήγησης για παιδιά ηλικίας 6 – 9 ετών. Αφήγηση: Αγγελική Θάνου, μουσική – τραγούδι: Σοφία Καγιά, λυρική τραγουδίστρια – μουσικοπαιδαγωγός.  Ο Μουτάζ είναι ένα αρκουδάκι που λατρεύει την αγκαλιά του Μαϊσάν. Όταν ξεσπάει ο πόλεμος στην πατρίδα τους,  βρίσκονται και οι δυο πάνω σε μια φουσκωτή βάρκα για να σωθούν. Ένα δυνατό κύμα άρπαξε τον Μουτάζ απ’ την αγκαλιά του Μαϊσάν και τον έστειλε στον πάτο της θάλασσας. Θα μπορέσει ο μικρός αρκούδος να γυρίσει πάλι στην αγκαλιά του ΜαΪσάν; Ένα παραμύθι που οδηγεί σε φωτεινούς δρόμους φτιαγμένους με αγάπη, κατανόηση και αλληλεγγύη. Τεχνικές: Αφήγηση, τραγούδι, μουσική, επίδειξη εικόνων και έκφραση.


11-12
Εργαστήριο 1: Ρίτσα Ψύλλου, «Tα Φιλαράκια… μας βοηθούν να νικήσουμε τις ανησυχίες μας!», Πεδίο. Διαδραστικό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών (αριθμός συμμετεχόντων 15). Η συγγραφέας θα παρουσιάσει μια σειρά δραστηριοτήτων που έχουν ως στόχο  να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν και να διακρίνουν τα συναισθήματα, καθώς και τον τρόπο εκδήλωσής τους, να κατανοήσουν τη σχέση ανάμεσα στα συναισθήματα – τη σκέψη και τη συμπεριφορά, να εκπαιδευτούν στην αντικατάσταση των αρνητικών σκέψεων με θετικές και να εξοικειωθούν με τρόπους επίλυσης προβλημάτων και κάποιας αγχογόνου κατάστασης. Το εργαστήριο θα βοηθήσει τους μαθητές να αντιληφθούν τη σημασία της καλλιέργειας δεξιοτήτων, που συμβάλλουν στη συναισθηματική και ψυχοκοινωνική τους ολοκλήρωση.
Εργαστήριο 2: Κολοβού Μαργαρίτα- Φουκαλά Συνοδή, «Με αφορμή έναν πίνακα ζωγραφικής-Θεόφιλος: Ένας ζωγράφος λαϊκός,  ένας άνθρωπος  διαφορετικός…». Δράση για παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού σχολείου. (Αριθμός συμμετεχόντων 15). Ένα βιωματικό θεατρικό εργαστήρι που με εργαλεία τη μυθοπλασία, το θεατρικό παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό τα παιδιά θα «διαβάσουν» πίνακες του Θεόφιλου, θα γίνουν ηθοποιοί και θα νιώσουν πως το να είναι κάποιος διαφορετικός ακόμα κι αν το περιβάλλον είναι επικριτικό μαζί του  δεν τον εμποδίζει να βρει την παγκόσμια αναγνώριση για πάντα… Κάποιες φορές δεν χρειάζεται η πρωτότυπη ιδέα ή το δύσκολο νόημα για να γίνει ένα έργο τέχνης. Ο Θεόφιλος μας έδειξε πως και η καθημερινότητα μπορεί να γίνει Τέχνη. Ας μετατρέψουμε λοιπόν και μείς τη δική μας καθημερινότητα σε Τέχνη…
Εργαστήριο 3: Λεμονιά Μουλά, «Παιχνίδι ζωής». Ήρα εκδοτική. Δράση για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Η συγγραφέας θα συζητήσει με μαθητές και εκπαιδευτικούς για το μεταναστευτικό, το ρατσισμό και την διαφορετικότητα με αφορμή το καινούριο της βιβλίο που παρουσιάζει την ιστορία ενός μικρού πρόσφυγα και τη ένταξη του στην ελληνική κοινωνία. Μαζί θα συζητήσουν το φαινόμενο του ρατσισμού καθώς και τις επιδράσεις του στην ψυχή ενός παιδιού. Επιπλέον θα μοιραστούν εμπειρίες που αφορούν στο σεβασμό της διαφορετικότητας και στο μεγάλο πρόβλημα, το προσφυγικό.

12:00-13:00
Εργαστήριο 1: Λάσκαρης Ζαράρης, «Το νησί και το αθάνατο νερό». Ήρα Εκδοτική και Ιωάννα Κουτρολού: «Ο  Ωκεανούλης», Μιχάλης Σιδέρης. Κοινή δράση για μαθητές Δημοτικού-Γυμνασίου. Οι συγγραφείς θα συζητήσουν με μαθητές κι εκπαιδευτικούς τους προβληματισμούς τους για τις κατακτητικές τάσεις του ανθρώπου στη φύση, αλλά και για τις δυσκολίες του δρόμου της αυτογνωσίας, που μπορεί να μας οδηγήσει στην προσωπική ελευθερία. Θα αναζητηθούν οι επιθυμητές στάσεις οι οποίες εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις  για την ανάπτυξη της φιλίας, της αλληλεγγύης και της αυτογνωσίας, ως μορφές του υπαρκτού ανθρωπισμού. Θα προηγηθεί ένας θεατρικός διάλογος μεταξύ των ηρώων των δύο βιβλίων, ώστε να γίνουν αντιληπτές έννοιες οι οποίες θα έχουν ευεργετικές επιδράσεις μέσω κυρίως της ομαδοποίησης, για την επίλυση ακόμη και παγκόσμιων προβλημάτων.

Εργαστήριο 2: Στέφανος Παπαδόπουλος, «Τον νου σας, καρχαρίες, ερχόμαστε». Δράση για παιδιά 4 έως 10 ετών. Ένα παραμύθι γεμάτο δράση και περιπέτεια, αφιερωμένο με πολύ συναίσθημα και χιούμορ στους πρώτους Δασκάλους των παιδιών μας. Ο Δάσκαλος Αντώνης, διδάσκει στα παιδιά με το παράδειγμά του, με τις πράξεις του και όχι μόνο με τα λόγια την ομαδικότητα, την αλληλεγγύη και τη γενναιότητα. Θα γίνει δημιουργική αφήγηση από τον ίδιο τον συγγραφέα με τη βοήθεια προβολής του παραμυθιού σε προτζέκτορα, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά απέναντι στον κίνδυνο που διατρέχουν τα είδη προς εξαφάνιση και θα κατανοήσουν τη σημασία της προστασίας των ακτών και της θάλασσας. Θα ακολουθήσει δραματοποίηση σκηνών του παραμυθιού από τα ίδια τα παιδιά.
Εργαστήριο 3: ΄ Άννα Λαΐτσα, " Η πόλη με τα ονειρόδεντρα",  Μεσογειακή. Δράση για παιδιά 6-10 ετών. Αρχικά η συγγραφέας θα μιλήσει στα παιδιά γιατί έγραψε το βιβλίο αυτό. Στη συνέχεια τα παιδιά θα ακούσουν δυο παραμύθια με τίτλους "Το κέρμα " και " Ο λύκος και ο ψύλλος",  τα οποία μιλούν για το ότι - θέλω να είμαι πάντα πρώτη σε όλα, - βαριέμαι,- δεν μπορώ να αποφασίσω, -είμαι ο καλύτερος και το ξέρω. Αφού αναλύσει η συγγραφέας τα παραμύθια, θα κάνουν θεατρική αναπαράσταση αυτών. ΄Υστερα τα παιδιά θα ζωγραφίσουν ό,τι τους άρεσε από τα παραμύθια σε ένα έντυπο που θα δοθεί ως αναμνηστικό.


Απογευματινές δράσεις

16:00-17:00
Εργαστήριο 1:  Μάρω Αισώπου  και Δημήτρης Αίσωπος, «Κάτι χάνω κάτι βρίσκω». ΄Ηρα Εκδοτική. Ένα τρυφερό παραμύθι που αγγίζει ένα θέμα ''επικίνδυνο'', την απώλεια αγαπημένου προσώπου. Μέσα από αλληγορίες δίνονται όλα τα στάδια του πένθους και η διαχείρισή τους μέχρι την τελική παρήγορη αποδοχή. Μπορεί έτσι το βιβλίο να καταστεί εργαλείο για τον εκπαιδευτικό, τον ψυχολόγο, τον γονιό και να δώσει την αφορμή να συζητήσει και να δουλέψει το θέμα στην τάξη ή και μεμονωμένα.  Το πρωτοποριακό σε αυτό το βιβλίο είναι ότι με την επιστημονική επιμέλεια του ειδικού παιδαγωγού  Δημήτρη Αίσωπου έχει μεταφραστεί στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα  σε DVD για τα άτομα με προβλήματα ακοής, καθώς και στην γραφή Braille για άτομα με προβλήματα όρασης. Η δράση που θα παρουσιαστεί θα περιλαμβάνει παρουσίαση του παραμυθιού από τη μία εκ των συγγραφέων Μάρω Αισώπου και ομιλία από την ψυχολόγο κ Σοφία Γαϊτανά πάνω στο θέμα ''Απώλεια αγαπημένου προσώπου - Διαχείριση πένθους ''Θα ακολουθήσει συζήτηση

Εργαστήριο 2: Έλενα Στανιού, «Το μικρό ρυμουλκό», Ψυχογιός. Δράση για παιδιά Νηπιαγωγείου -Δημοτικού. Η Διδάκτορας Παιδικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νηπιαγωγός και Συγγραφέας, κ. Έλενα Χ. Στανιού, με αφορμή το βιβλίο της, Το μικρό ρυμουλκό, που κυκλοφόρησε πρόσφατα η δεύτερη ανατύπωσή του από τις εκδόσεις Ψυχογιός, θα απευθυνθεί στα παιδιά, ώστε: με τις δικές τους εμπειρίες, κάρτες συναισθημάτων και την ψυχοδυναμική των ηρώων της ιστορίας, να συνδημιουργήσει με τα παιδιά ένα μικρό σεμινάριο προφορικής αφήγησης για την ικανότητα θετικής ανταπόκρισης στα συναισθήματα των άλλων και την αποδοχή τους
Εργαστήριο 3. Λητώ Τσακίρη, «Στου ονείρου μου την άκρη ...φιλία έχω και αγάπη» Μουσική: Αντωνέλλα Πουλούλη, Διάπλους. Δράση για παιδιά 5-9 ετών. Μουσικό παραμύθι για την αξία της φιλίας και το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Η Συγγραφέας θα ταξιδέψει τα παιδιά στο λιβάδι των συναισθημάτων όπου θα τα βοηθήσει με την ιστορία της να αντιληφθούν την αξία του «μοιράζομαι και συνυπάρχω», την πολύτιμη αξία της φιλίας και της αλληλοβοήθειας στη ζωή των ανθρώπων καθώς και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Μέσα από το εργαστήρι που θα υλοποιήσει με τα παιδιά, μετά τη δραματοποίηση  θα δώσει το έναυσμα να συνθέσουν  συντροφιά της, το δικό τους απόφθεγμα για τη φιλία, τον πίνακα της φιλίας τους και να συνθέσουν ιστορίες σχετικές με το θέμα της, μέσα από έργα μεγάλων ζωγράφων.

17:00-18:00
Εργαστήριο 1: Ζωή Γεροστάθη, Γιάννης Καραλάκος, Κωνσταντίνα Καραφέργια.  «Μια αρκούδα, μια φορά…», Ηρα  Εκδοτική. Παιγνιώδης δράση πάνω στο βιβλίο για παιδιά ηλικίας 7-10 ετών.  Τι γυρεύει άραγε αυτός ο ταξιδιώτης σε αυτό το παράξενο δάσος; Γιατί στα καλά καθούμενα ένα πνεύμα πιάνει κουβέντα μαζί του; Γιατί άραγε το δάσος είναι παράξενα σιωπηλό και πως μια αρκούδα γίνεται παραμυθάς και μας διηγείται μια ιστορία ξεχασμένη;  Θέατρο, κίνηση , τραγούδι  και ένα κυνήγι θησαυρού για ……αρκούδες  μας παρασέρνουν στο ταξίδι της μικρής αρκουδίτσας και μας ζητούν να χορέψουμε μαζί της στη λύπη της και στη χαρά της. Μας ζητούν να της υποσχεθούμε  πως θα φροντίζουμε και θα αγαπάμε τη φύση για το καλό όλων μας.

Εργαστήριο 2:  Νίκος Μιχαλόπουλος, "Θες να παίξουμε; ...Όμως όλα τα πράγματα στη ζωή δεν είναι παιχνίδι" και "Οι κορυφές μέσα μας",΄Αγκυρα. Δράση για μικρούς και μεγάλους. Ένα βιβλίο cross over λογοτεχνίας, μια δράση για όλες τις ηλικίες. Με γέφυρα τα δύο του βιβλία αγγίζουμε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο το θέμα του bullying και της βίας σε κάθε της μορφή, ανοίγοντας ένα παράθυρο ελπίδας μέσα από τη δυνατότητα προσωπικής υπέρβασης του καθενός. Μουσική, εικόνα, συζήτηση, αλληγορίες, θετική σκέψη και αλήθειες σε μια εκδήλωση-ψυχογράφημα για μικρούς και μεγάλους με πανίσχυρο το μήνυμα: "ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΘΕΛΩ ΜΠΟΡΩ"!!!

Εργαστήριο 3. Στέλλα Δημητρακοπούλου: Τα Μαθηματικά στο «Χρυσό Σκαραβαίο» του Ε.Α.Poe, Πατάκης. Δράση για εφήβους. Μια περιδιάβαση στον μυστικό κόσμο της Κρυπτογραφίας. Με αφορμή το εξαιρετικό έργο του E.A.Poe «Ο Χρυσός Σκαραβαίος» επιχειρείται μια προσέγγιση των μαθηματικών μέσα από ένα μυθιστόρημα κλασικής και  όχι καθαρά μαθηματικής λογοτεχνίας. Μέσα από πέντε δραστηριότητες εμπλουτισμένες με ιστορικά στοιχεία θα περιηγηθούμε στον κόσμο της κρυπτογραφίας από την αρχαιότητα έως σήμερα,  θα ανακαλύψουμε τις σπουδαίες εφαρμογές της στη σύγχρονη τεχνολογία και θα κρυπτογραφήσουμε τα δικά μας πρωτότυπα μηνύματα. Η δράση απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες.

18:00-19:00
Εργαστήριο 1: Μαρία-Χρυσή Σκρίμπα, «Η Υπόσχεση»,  Ανατολικός. Δράση για παιδιά που ονειρεύονται να γίνουν συγγραφείς. Είμαι μάλλον η πιο μικρή συγγραφέας σ’ αυτό Φεστιβάλ! Παρόλα αυτά σας καλώ να μιλήσουμε για τη γραφή που αγαπάω πολύ «δουλεύοντας» μια ιστορία που έπλασα με τη φαντασία μου θέλοντας να μοιάζει και αληθινή. Πόσο μεγάλη να είναι η απόσταση Θεσσαλονίκη-Αθήνα μπροστά στον χρόνο; Ένα τίποτα, μια κουκιδίτσα. Κι όμως για τη Μυρτώ, αυτή η απόσταση είναι τεράστια. Ήταν δηλαδή, μέχρι που μετακόμισε. Τώρα της φαίνεται σαν ένα πεζουλάκι, έναν πήδο κάνεις και βρίσκεσαι πάλι πίσω στα περασμένα. Γνωρίζει δύο φίλους, διασκεδάζουν μαζί. Όμως το κακό δεν αργεί να έρθει. Ένα ανεξήγητο ατύχημα την αφήνει σε αναπηρικό καροτσάκι. Ξαφνικά όλα αλλάζουν γύρω της. Πώς θα συνεχιστεί η ζωή της, τι θα πούνε για εκείνη, ποιος θα τη στηρίξει, και πάνω απ' όλα. Πώς θα κρατήσει την υπόσχεσή της;

Εργαστήριο 2:  Δημήτρης Αίσωπος και Γιώτα Κούγιαλη,  «Παιχνίδια για κωφά ή βαρήκοα παιδιά», ΄Ηβη. Δράση για παιδιά 7-13 ετών. Το βιβλίο έχει γραφεί για να αξιοποιηθεί στην τάξη αλλά και σε κάθε χώρο εκπαίδευσης παιδιών με προβλήματα ακοής. Βασικός στόχος  του είναι  να αναπτύξει τις ειδικές δεξιότητες και ικανότητες των παιδιών για την  ομαλή προσαρμογή τους στο κοινωνικό περιβάλλον μέσω της χαράς του παιχνιδιού. Περιλαμβάνει ψυχοκινητικές δραστηριότητες και λαϊκά -παραδοσιακά παιχνίδια διασκευασμένα για παιδιά με προβλήματα ακοής. Τα προγράμματα φυσικής αγωγής για τα κωφά και τα βαρήκοα παιδιά δε διαφέρουν σε τίποτα από εκείνα των γενικών σχολείων. Επομένως και όλα τα παιχνίδια είναι κατάλληλα για αυτά. Αυτό που διαφέρει, κατά περίπτωση, είναι ο τρόπος που θα τα παίξουν.   Τα παιχνίδια θα παρουσιαστούν από τους εκπαιδευτικούς Δημήτρη Αίσωπο και Ευτυχία Πλακαρού  μέσω της συνεκπαίδευσης  τμήματος Ειδικής και Γενικής Αγωγής, καθώς έχει προηγηθεί επιτυχής συνεργασία και επικοινωνία των παιδιών  μέσω της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας με πολλαπλά οφέλη και για τα δύο τμήματα. Για μια εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, για έναν κόσμο ίσων ευκαιριών με σεβασμό και αποδοχή στη διαφορετικότητα.
Εργαστήριο 3: Παιδική  λογοτεχνία και κρίση». Το θέμα θα αναπτύξουν οι συγγραφείς Μάνος Κοντολέων και  Γιώτα Φώτου μετά από πρόσκληση στο Φεστιβάλ του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας


Παρασκευή 7 Απριλίου

Πρωινές  δράσεις

11-12
Εργαστήριο 1: Στέφανος Παπαδόπουλος,  «Μνημεία και τέρατα». Δράση για παιδιά. Ένα ευφάνταστο ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο της αρχιτεκτονικής, που μας διδάσκει ότι ανεξάρτητα από τους ψηλούς πύργους και τα μεγαλειώδη μνημεία, δεν υπάρχει παιδεία και πολιτισμός χωρίς ευγένεια και σεβασμό για τους άλλους. Γεμάτο δράση, περιπέτεια και μπόλικο χιούμορ, μας οδηγεί στην αποδοχή της δικής μας ιδιαιτερότητας αλλά και στην αποδοχή της διαφορετικότητας των άλλων. Με τη χρήση πρωτόγνωρης και πρωτοποριακής τεχνολογίας επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, θα περιηγηθούμε και θα ανακαλύψουμε, κυριολεκτικά τρισδιάστατα, κάποια από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου.

Εργαστήριο 2: «Μάγνητες Τυφλοί», Λάμπρος Παρασκευάς, Αθηνά Ανεστοπούλου, Σοφία Χαμονικολάου, Βιβλία διασκευασμένα και προσαρμοσμένα για μαθητές με αναπηρία όρασης. Βιωματική δράση για παιδιά 13-18 ετών(Αριθμός συμμετεχόντων: έως 20 άτομα). Το Βraille είναι ένα απτικό σύστημα ανάγνωσης και γραφής. Αποτελείται από ανάγλυφες κουκκίδες που αντικαθιστούν τα γράμματα του αλφαβήτου και φέρει το όνομα του Louis Braille, που το επινόησε.  Με τρόπο βιωματικό θα επιχειρηθεί να γίνει αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που «κρύβουν» οι κουκκίδες, καθώς θα παρουσιαστεί και ο τρόπος που τυπώνονται τα βιβλία και οι εικόνες των βιβλίων

12-1
Εργαστήριο 2: Ελένη Αναστασοπούλου , Θεατρικό παιχνίδι με αφορμή το παραμύθι με τίτλο «Το Σανταλάκι», Διάπλους. Δράση για μαθητές Δημοτικού. Μία κούκλα είναι ο σύντροφος ενός παιδιού στο δρόμο της φυγής. Του τη χάρισε η αγαπημένη του φίλη που έμεινε πίσω. «Μια μέρα θα γυρίσω και θα σου φέρω πίσω την κούκλα σου» είπε στη φίλη του και έφυγε. Σε μια δύσκολη στιγμή η κούκλα, έσωσε τη ζωή του αγοριού. Στα χέρια του έμεινε μόνο ένα σανταλάκι.  Άραγε θα ξαναδεί ποτέ την κούκλα; Θα της φορέσει το σανταλάκι ; θα γυρίσουν κάποτε πίσω στο σπίτι τους; Θα βρει το παιδί ένα φίλο να το βοηθήσει;
Εργαστήριο 3: Άννα Λαΐτσα, " Η πόλη με τα ονειρόδεντρα", Μεσογειακή. Δράση για παιδιά 4-6 ετών. Αρχικά η συγγραφέας θα εξηγήσει στα παιδιά γιατί έγραψε το βιβλίο αυτό. Στη συνέχεια τα παιδιά θα ακούσουν δυο παραμύθια με τίτλους "Η Αννούλα τρώει κέικ " και " Τα φαινόμενα απατούν", τα οποία μιλούν για τη διατροφή και για τη φιλία κι αφού αναλύσει η συγγραφέας τα παραμύθια, θα κάνουν θεατρική αναπαράστασή τους.  ΄Υστερα τα θα ζωγραφίσουν ό,τι τους άρεσε από τα παραμύθια σε ένα έντυπο που θα δοθεί ως αναμνηστικό.

Απογευματινές δράσεις

16.00-17.00
Εργαστήριο 1: Κώστας Μάγος, «Ρόζα η ωραία θυμωμένη», Μεταίχμιο. Δράση για παιδιά 8-12 ετών. Ο Κώστας Μάγος, επίκουρος καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσα από την ιστορία της ‘θυμωμένης Ρόζας’ θα συζητήσει με τα παιδιά για τις έμφυλες διακρίσεις στα παιδικά παιχνίδια. Υπάρχουν ‘αγορίστικα’ και ‘κοριτσίστικα’ παιχνίδια; Η Ρόζα της ιστορίας επιμένει πώς δεν υπάρχουν και δείχνει στην πράξη ότι όλα τα παιχνίδια είναι για όλα τα παιδιά
Εργαστήριο 2: Ελένη Αναστασοπούλου, Η πολλαπλή νοημοσύνη των παραμυθιών : εφαρμογή στο παραμύθι «Ο Μπαμπαγιούμ και οι καραμέλες»,  Διάπλους. Δράση για εκπαιδευτικούς. Το παραμύθι αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του παιδιού ως αναγνώστη, στα χέρια του ενήλικα ως αφηγητή και στα χέρια του δασκάλου ως παιδαγωγού. Η μάθηση από τη σκοπιά της θεωρίας της πολλαπλής νοημοσύνης  είναι μια πολυδιάστατη διαδικασία κατά τη διάρκεια ή για την κατάκτησή της  συμμετέχουν διαφορετικές νοητικές λειτουργίες. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τα παραπάνω είναι απαραίτητο να εξασφαλίζουμε την ενεργοποίηση κάθε τύπου νοημοσύνης και να δραστηριοποιούμε διαφορετικές γλώσσες μάθησης. Όταν το σχολείο εστιάζει στην ανάπτυξη των πραγματικών δυνατοτήτων κάθε παιδιού, λειτουργεί αντισταθμιστικά και δημοκρατικά, και δίνει την ευκαιρία που έχει ανάγκη το κάθε παιδί. Παρέχει ίσες, αλλά, διαφορετικές ευκαιρίες, σε ίσα, αλλά, διαφορετικά παιδιά.
Εργαστήριο 3: Τσιλιμένη Τασούλα, «Το μήνυμα της Αγάπης», Διάπλους. Διαβάζουμε και συζητούμε για το παραμύθι, ώστε να ανακαλύψουμε το μήνυμα της αγάπης. Συμμετέχει ο καθ. του Π.Θ. Α. Μαγουλιώτης. Δράση  για παιδιά 6 +. Με αφορμή  το νέο της βιβλίο  «Το μήνυμα της αγάπης»,  η συγγραφέας  θα συζητήσει με τα παιδιά για την «τέχνη» της αγάπης και θα επιχειρήσει μαζί με τον συνάδελφό της Απόστολου Μαγουλιώτη, καθηγητή εικαστικών στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εικαστικές δράσεις. Θα οδηγήσουν τα παιδιά στη δημιουργία του δικού τους μηνύματος αγάπης και θα αναζητήσουν το νησί των Αβάντων, χώρο δράσης της ιστορίας.

17:00-18:00
Εργαστήριο 1 : Μάνος Κοντολέων, «Μανόλο, Μανολίτο και Μανουήλ». Πατάκης. Δράση για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού. Τα παιδιά θα έχουν διαβάσει  το βιβλίο, ώστε ο συγγραφέας να τους αναλύσει το γιατί το έγραψε, το πόσο μπορεί ένας μικρός και ένας μεγάλος να ανακαλύψουν μαζί τις μυστικές ιστορίες ενός τόπου. Μετά από σύντομη αναφορά στους μύθους για τους Κένταυρους, αλλά και τον Φρίξο και την Έλλη, τα παιδιά μαζί με τον συγγραφέα θα φτιάξουν τις δικές τους μυθικές παραλλαγές πάνω σε αυτά τα θέματα.
Εργαστήριο 2:  Πέγκυ Φούρκα, «Περιπέτεια στο Τσαμπουκαλονήσι», Ψυχογιός. Διαδραστική παρουσίαση για μαθητές Δημοτικού. Με αφορμή την ιστορία του βιβλίου, η εικονογράφος Πέγκυ Φούρκα θα ανοίξει μια συζήτηση για τον σχολικό εκφοβισμό, τη διαφορετικότητα και τη φιλία. Το εργαστήριο περιλαμβάνει εικονογράφηση παιδικού βιβλίου εξηγώντας στα παιδιά τα στάδια εικονογράφησης ενός παιδικού βιβλίου, τη διαδικασία δημιουργίας ηρώων, ώστε να αντιληφθούν  πώς δίνουμε ζωή, έκφραση, κίνηση σε έναν ήρωα  με τη χρήση πάντα απλών γραμμών, που όλοι μπορούν να σχεδιάσουν. Καταληκτική δράση, ο σχεδιασμός με δαχτυλομπογιές του δέντρου της αγάπης και της φιλίας, ώστε να προκύψουν πρωτότυπα σχέδια, σελιδοδείκτες και κατασκευές, που θα μοιραστούν στα παιδιά
Εργαστήριο 3: Ιωάννα Μπακιρτζή-Μπαμπέτα  «Τα γουρουνάκια της ευτυχίας». Μεταίχμιο. Για παιδιά Νηπιαγωγείου & Α’ Δημοτικού. Η αναζήτηση της ευτυχίας είναι ένα θέμα που αφορά μικρούς και μεγάλους. Τα γουρουνάκια της ιστορίας είναι τα τρία γνωστά γουρουνάκια του παραμυθιού. Τα παιδιά αφηγούνται την ιστορία κι έπειτα βλέπουμε τι συνέβη μετά. Πώς κατέληξαν τα γουρουνάκια; Τα γουρουνάκια υπάρχουν σε κούκλες, όπως και η γιαγιά. Αυτό βοηθά τα παιδιά να μιλήσουν μαζί τους. Να τους κάνουν ερωτήσεις. Με βιωματικό τρόπο και πάλι συνεχίζεται η παρουσίαση. Αφήγηση που διακόπτεται από παιχνίδι. Δεν είναι τόσο εύκολο να γίνουμε ευτυχισμένοι. Ή μήπως είναι; Τα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ανεβαίνουν βουνά, συναντούν λύκους και λιοντάρια, κολυμπούν σε φουρτουνιασμένες θάλασσες μέχρι να καταφέρουν να φτάσουν εκεί που βρίσκεται το κάθε γουρουνάκι. Στην παραλία, στο δάσος και στην πόλη, ακούν τι εστί ευτυχία για το κάθε ένα από αυτά. Ακολουθεί ένα κυνήγι θησαυρού, όπου τα παιδιά προσπαθούν να απαντήσουν σε γρίφους για να καταλήξουν στο μπαουλάκι που κρύβει το μυστικό της ευτυχίας.

18:00 Επίσημη έναρξη του φεστιβάλ
Χαιρετισμοί, Συνάντηση με τους συγγραφείς - δημιουργούς


20.00-21.00
Εργαστήριο 3: Λουδοβίκος των Ανωγείων, «Το μυρμήγκι και η πεταλούδα».  Σαββάλας. Όταν το μυρμήγκι συνάντησε την πεταλούδα με τα ολομέταξα φτερά, η ζωή του άλλαξε για πάντα. Από την επόμενη στιγμή άρχισε να ονειρεύεται ουρανό. Ένας άγγελος του δίνει την ευκαιρία να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Το μυρμήγκι όμως διστάζει. Το σώμα του είναι πλασμένο για τη γη, μα η ψυχή του το καλεί να πετάξει. Τι θα αποφασίσει τελικά το μυρμήγκι;Σάββατο 8 Απριλίου

Πρωινές δράσεις
10:00-11:00
Εργαστήριο 1: Δήμητρα Σωκράτους, «Η  Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι». Βιβλιοπαρουσίαση για ενήλικες. Η Δήμητρα Σωκράτους, εκπαιδευτικός κι εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού παρουσιάζει μια ιδιαίτερη ιστορία η οποία επιχειρεί με αξιοσημείωτη προσοχή κι ευαισθησία να φέρει τους μικρούς αναγνώστες σ’ επαφή με τις ‘πραγματικότητες’ ενός παιδιού με καρκίνο και να τους ενδυναμώσει. Η Μαίρη, αποδεχόμενη την πρόκληση του Λευκού Μπιζελιού –σύμβολο για κάθε τι άγνωστο, δύσκολο και διαφορετικό– καταφέρνει να μυηθεί στη δικιά της ‘παιδική’ σοφία. Μια ιστορία δοσμένη μέσα από φαντασία, θετικότητα, συμβολισμούς και χιούμορ με τη ‘θεραπευτική’ συνοδεία της εικονογράφησης της εικαστικού δρος Στέλλας Καραγιώργη, η οποία περιλαμβάνει σύμβολα και φιγούρες από αρχαϊκά αγγεία. Η παρουσίαση περιλαμβάνει αφήγηση αποσπασμάτων, ερμηνεία των συμβολισμών της ιστορίας, εισηγήσεις για αξιοποίησή της και συζήτηση
Εργαστήριο 2: Γιώτα Αλεξάνδρου, «Φένια η αγαπημένη των ήχων», Πατάκης Δράση για παιδιά. Πώς θα ήταν ο κόσμος μας, αν είχε μόνο ήχους; Αν αναγνωρίζαμε τα λουλούδια από το άρωμά τους και μόνο; Αν υπήρχε μόνο ένα χρώμα; Ο Άλκης και η Φένια, ένα πλάσμα με φωτεινό χαμόγελο και ιδιαίτερες ικανότητες, θα είναι μαζί μας για να μας πάρουν από το χέρι και να μας δείξουν τον δρόμο. Μια διαδραστική εκδήλωση με κούκλες, τραγούδι, μουσικά παιχνίδια και παιχνίδια με τις αισθήσεις για να γνωρίσουμε την ομορφιά της διαφορετικότητας. Με τη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας-παιδαγωγό-ηθοποιό Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου.
Εργαστήριο 3: Ιωάννα Μπακιρτζή-Μπαμπέτα, «Λέξη σαν μύγα»,  Μίνωας. Δράση για παιδιά Νηπιαγωγείου & Α’ Δημοτικού.  Ένα βιβλίο που μιλά για τις κακές λέξεις οι οποίες παρομοιάζονται με μύγες. Κατά την αφήγηση της ιστορίας παίζουμε πολλά παιχνίδια με τα παιδιά. Σκοπός είναι να δείξουμε πως στην αρχή οι μύγες αυτές μπορεί να μας κάνουν να γελάμε αλλά στη συνέχεια γίνονται πραγματικά ενοχλητικές. Με μάσκες κάποια παιδιά γαργαλούν κάποια άλλα. Με μυγοσκοτώστρες προσπαθούμε να κυνηγήσουμε τις μύγες - φούσκες. Ενώ στη συνέχεια οι μύγες μεταμορφώνονται σε σκουπίδια και πρέπει να στοχεύσουμε καλά για να μπουν μέσα στην τσάντα σκουπιδιών. Στο τέλος πρέπει κάθε παιδί να σκεφτεί μια όμορφη λέξη και να την πει δυνατά. Οι όμορφες αυτές λέξεις μεταμορφώνονται σε καραμέλες που με το αλεξίπτωτο πετάμε ψηλά στον ουρανό

11:00-12:00
Εργαστήριο 1: Ελένη Σβορώνου, «Σκοράροντας στον Σκορπιό», Μεταίχμιο. Ένα εργαστήριο για παιδιά 8+. Με αφορμή την αγάπη του ήρωα για το ποδόσφαιρο, και τον καλύτερό του φίλο, τη μπάλα του, θα γίνουμε όλοι πρωταθλητές στο άθλημα που αγαπάμε. Θα νιώσουμε τον πυρετό της προετοιμασίας για τον αγώνα, τη χαρά και την απογοήτευση της νίκης και της ήττας και τέλος θα πάρουμε το μετάλλιο της τελικής νίκης. Πώς όμως τα καταφέραμε; Θα φτιάξουμε και θα μοιραστούμε ιστορίες με πρωταγωνιστές τον εαυτό μας και τον χειρότερο αντίπαλό του: τον φόβο

Εργαστήριο 2: «Μάγνητες Τυφλοί», Λάμπρος Παρασκευάς, Αθηνά Ανεστοπούλου, Σοφία Χαμονικολάου, Βιβλία διασκευασμένα και προσαρμοσμένα για μαθητές με αναπηρία όρασης. Βιωματική δράση για παιδιά 13-18 ετών, γονείς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές (Αριθμός συμμετεχόντων: έως 30 άτομα ). Το Βraille είναι ένα απτικό σύστημα ανάγνωσης και γραφής. Αποτελείται από ανάγλυφες κουκκίδες που αντικαθιστούν τα γράμματα του αλφαβήτου και φέρει το όνομα του Louis Braille, που το επινόησε.  Με τρόπο βιωματικό θα επιχειρηθεί να γίνει αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που «κρύβουν» οι κουκκίδες, καθώς θα παρουσιαστεί και ο τρόπος που τυπώνονται τα βιβλία και οι εικόνες των βιβλίων


Εργαστήριο 3:  Τασούλα Τσιλιμένη & Βασίλης Παπαθεοδώρου. «Κοινές ιστορίες». Ο Κάρλ, ο Φρίτς και το αυγό της ευτυχίας του Β. Παπαθεοδώρου, Καστανιώτης και  Το μήνυμα της Αγάπης της Τασούλας Τσιλιμένη,  Διάπλους. Σεμινάριο/εργαστήριο για την τέχνη της μυθοπλασίας για εφήβους 16 ετών και ενήλικες. Από πού έρχεται η έμπνευση; Πώς γεννιέται μια ιδέα; Μπορεί μια ιδέα να οδηγήσει  σε μια ιστορία; Ποιος ο ρόλος της «είδησης» στη μυθοπλασία; Ένα σεμινάριο με εργαστηριακό χαρακτήρα για την αξιοποίηση μιας ρεαλιστικής «πηγής» (είδηση ή φωτογραφία), ως πρωτογενές υλικό δημιουργικής γραφής. Τα βιβλία «Ο Κάρλ, ο Φρίτς και το αυγό της ευτυχίας» του Β. Παπαθεοδώρου(Καστανιώτης) και  «Το μήνυμα της Αγάπης» της Τ.Τσιλιμένη,  (Διάπλους) αποτελούν ένα δυνατό και αδιάψευστο παράδειγμα για την παραγωγή ιστοριών που η βασική τους ιδέα στηρίχθηκε σε ένα και το αυτό δημοσίευμα στον τύπο.
Εργαστήριο 4: Τούλα Τίγκα, «Τα πουλιά στο χιόνι», Πατάκης. Δράση για παιδιά 11-13 χρόνων. Η συγγραφέας  Τούλα Τίγκα  συνομιλεί με τα παιδιά  για τα βιβλίο της  «Τα πουλιά στο χιόνι», εκδόσεις Πατάκη , τέταρτη  ανατύπωση Ιανουάριος 2015. Στη  χιονισμένη γειτονιά της Νέας Ιωνίας του Βόλου , με τα  σχολεία κλειστά λόγω χιονιού, μια παρέα παιδιών , εγγόνια  μεταναστών της Μ, Ασίας και  σημερινοί μετανάστες , βρίσκουν ευκαιρία  να ζήσουν αυτές  τις μικρές  περιπέτειες που αγαπούν τα παιδιά παίζοντας με το χιόνι , με τα συναισθήματά τους ,με τις απορίες τους και τις ανησυχίες τους. Αφορμή ,τα σημάδια που ένα πουλί αφήνει πάνω στο χιόνι. Τα παιδιά, παίζοντας ένα ακόμα παιχνίδι ,  προσπαθούν να «μεταφράσουν» αυτά τα σημάδια , γράφοντας μια μικρή ιστορία  το καθένα , μια ιστορία που δεν είναι παρά     ό,τι τους απασχολεί  και τους πονάει


12:00-13:00
Εργαστήριο 1: Μαρία Αγγελίδου, «Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα », Μεταίχμιο. Δράση για εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας. Η συγγραφέας θα συζητήσει με δασκάλους και δασκάλες για το μάθημα της Ιστορίας, που είναι από τα πιο προβληματικά και δύσκολα στην εποχή μας. Με αφορμή τη νέα σειρά βυζαντινών ιστορικών παραμυθιών Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο θα συζητηθούν τα αίτια που έχουν καταντήσει την ιστορία ένα από τα πιο βαρετά και δυσάρεστα μαθήματα της διδακτέας ύλης, θα αναζητηθούν τρόποι να ξαναβρεί το πρώτο αυτό απ’ όλα τα μαθήματα τη ζωντάνια του και να βοηθηθεί ο εκπαιδευτικός στο δύσκολο έργο της διδασκαλίας ειδικά της βυζαντινής ιστορίας, που θεωρείται απ’ όλες η πιο γκρίζα, σκοτεινή και μονότονη
Εργαστήριο 2: Ζήσης Παπαϊωάννου, «ΕΛΠΙΝΙΚΗ- Φωνές και Ψίθυροι στο Μουσείο της Ακρόπολης».  Όστρια. Δράση για παιδιά Δημοτικού.  Ο συγγραφέας θα συζητήσει με το κοινό και με αφορμή το βιβλίο θα διδάξει την Παιδαγωγική του θεάτρου και τον Αυτοσχεδιασμό σε μικρούς και μεγάλους για την ανακάλυψη την έμπνευση και την επικοινωνία. Ο αυτοσχεδιασμός είναι ένα πολύ παλιό εργαλείο καθώς πριν ανακαλυφθεί η γραφή οι άνθρωποι "αφηγούνταν"  ιστορίες παίζοντάς τες…
Εργαστήριο 3: Εργαστήριο 4: Θάνος Κόσυβας, «Βούλα, η μικρή καμηλοπάρδαλη που δεν είχε βούλες», Αλέξανδρος. Δράση για παιδιά 4-10 ετών. Ο συγγραφέας, η ηθοποιός Άννα Γκούντα και η μουσικός Νατάσα Ιωαννίδου, προσκαλούν τους μικρούς μας φίλους να γνωρίσουν τη Βούλα, τη μικρή καμηλοπάρδαλη που δεν είχε βούλες, τη Ρούλα, τη μικρή ζεβρούλα, που είχε ροζ ρίγες αντί για μαύρες και το σοφό μπούφο για να ακούσουν τα σοφά του λόγια. Μέσα από τη θεατρική αφήγηση και το θεατρικό παιχνίδι και με τη συνοδεία μουσικής και τραγουδιών, τα παιδιά θα συμμετάσχουν και θα ευαισθητοποιηθούν για τα θέματα της διαφορετικότητας και της αποδοχής αυτής, την αυτοπεποίθηση και τη φιλία. «Αυτό που αξίζει είναι να μας αγαπάνε γι’ αυτό που είμαστε, για τη διαφορετικότητά μας. Αρκεί να το πιστέψουμε κι εμείς. Αρκεί να πιστέψουμε στον εαυτό μας…»
Εργαστήριο 4: Μαρία Καλύβα, «Ένα ξεχωριστό πλάσμα», Δράση  για παιδιά 4-8 χρονών. Η ηρωίδα του παραμυθιού έρχεται να μας μιλήσει για όλες εκείνες τις σκέψεις, τα λόγια και τις απερίσκεπτες πράξεις που, πρώτα από όλα, βαθύτατα πληγώνουν εμάς τους ίδιους, αλλά και για όλες εκείνες τις στιγμές που, εξαιτίας αυτών, μας τυλίγει η μοναξιά. Ψιθυριστά μας δίνει τη δική της συμβουλή, αφού προηγουμένως μας δανείζει τη φωνούλα της και τη θεϊκή μορφή της, ώστε να ζωντανέψει αργότερα η ιστορία μας μπροστά στα μάτια των μικρών μας φίλων. Η κουκλοθεατρική παράσταση θα παιχτεί στο χάρτινο κουκλοθέατρο (την ιστορία του οποίου θα μάθουν τα παιδιά). Θα ακολουθήσουν διαδραστικά παιχνίδια, δράσεις που στοχεύουν στη σύσφιξη των σχέσεων των παιδιών, που προάγουν το ομαδικό πνεύμα και οξύνουν τη δημιουργικότητα. Η συγγραφέας με τα παιδιά θα συνθέσουν τις δικές τους μελωδίες, με ευφάνταστες νότες, οι οποίες θα παραχθούν με έναν τρόπο αξιοσημείωτο, και, στο τέλος, θα ζωγραφίσουν εικόνες οι οποίες θα συγκεντρωθούν για φιλανθρωπικό σκοπό

13:00-14:00
Εργαστήριο 1:  Ελένη Σβορώνου, «Ο ψαροντουφεκάς»,  Καλειδοσκόπιο. Ψαρεύοντας από τη θάλασσα μέσα μας: Ένα εργαστήριο για εφήβους. Μέσα από την περιπέτεια του ήρωα του βιβλίου, του Άρη, που είναι δεινός ψαροντουφεκάς, θα ρίξουμε κι εμείς τα δίχτυα μας στη θάλασσα των σχέσεων. Σχέση με τον εαυτό μας, με τους φίλους, με το άλλο φύλο, με την οικογένεια, με τη φύση… Θα επιχειρήσουμε να ακούσουμε κι εμείς, όπως ο Άρης, τη φωνή της θάλασσας. Να δούμε τι έχει να πει για τη ζωή μας… Διαβάζουμε αποσπάσματα, γράφουμε, μοιραζόμαστε κείμενα, ιδέες, συναισθήματα
Εργαστήριο 2: Βαγγέλης Ντελής, «Ο καλλιτέχνης », Κέδρος. Δράση για μαθητές Γυμνασίου- Λυκείου αλλά και εκπαιδευτικούς. ΄Ενα μυθιστόρημα με ιστορικά στοιχεία, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Αναφέρεται στον Κυκλαδικό και τον Μινωικό Πολιτισμό. Συνοδεύεται από βιβλιογραφία και ο συγγραφέας παρουσιάζει με διαφάνειες την ξεχωριστή αυτή εποχή. Έχει διακριθεί στα 8 καλύτερα μυθιστορήματα πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα από την Εταιρεία Συγγραφέων.
Εργαστήριο 3: Βασίλης Παπαθεοδώρου: «Το Ημερολόγιο ενός δειλού», Καστανιώτης. Δράση για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου. Ο συγγραφέας θα συζητήσει με μαθητές κι εκπαιδευτικούς για το bullying, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ενδοσχολικού βίου και όχι μόνο. Με αφορμή το βιβλίο, που είναι μια ιστορία εκφοβισμού, θα αναζητηθούν τα αίτια του φαινομένου, θα προσδιοριστούν οι ρόλοι των συμμετεχόντων, θα αναζητηθούν πιθανές λύσεις και θα διατυπωθούν κάποιες προτάσεις. Μοτίβα συμπεριφοράς που κρύβονται και μπορούν να καθορίσουν τις ζωές των εμπλεκομένων ατόμων θα αναλυθούν, καλώντας τα μαθητές να μοιραστούν τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους
Απογευματινές δράσεις

16:00-17:00
Εργαστήριο 1: Εύη Μάμαλη: «Το Ασυναίσθημα»,  Βακχικόν. Δράση για εκπαιδευτικούς. Το εργαστήρι απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είτε ενδιαφέρονται για το συναισθηματικό εγγραματισμό των μαθητών είτε αναζητούν ιδέες εφαρμογών σε Προγράμματα Πολιτισμού, Αγωγής Υγείας και Καλλιέργειας της Συναισθηματικής Νοημοσύνης. Στο εργαστήρι θα συζητηθούν με αφορμή το περιεχόμενο του βιβλίου καίρια ζητήματα που αναδύονται από αυτό σχετικά με τη συναισθηματική νοημοσύνη των σύγχρονων παιδιών. Θα ακολουθήσουν ήπιες βιωματικές δράσεις με υλικό βασισμένο στο βιβλίο. Η συγγραφέας με τη συνδρομή απλών θεατρικών τεχνικών θα προτείνει ιδέες ενδεικτικές για εφαρμογή στα πλαίσια της τάξης. Σκοπός είναι το ζωντάνεμα αποσπασμάτων του κειμένου, η παιγνιώδης ανάδειξη των συναισθημάτων, η συνάντηση με τον ήρωα,  η μεταμόρφωσή του. Οι συμμετέχοντες αρκεί να έχουν άνετο ντύσιμο και ανάλαφρη διάθεση για μία εναλλακτική προσέγγιση της λογοτεχνίας

Εργαστήριο 2: Μερκούριος Αυτζής, βιωματικό εργαστήρι φιλαναγνωσίας για νηπιαγωγούς, δασκάλους, βιβλιοθηκονόμους( αριθμός συμμετεχόντων 25). Θα παρουσιάσουμε βιβλία ιστοριών βραχείας φόρμας με σύγχρονη ή παραμυθική πλοκή και πλούσια εικονογράφηση. Οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν βιωματικά με την ομάδα τους, σαν να είναι οι ίδιοι μαθητές μιας σχολικής τάξης, ένα λογοτεχνικό κείμενο και θα αυτενεργήσουν με βάση κάποιες ενδεικτικές δραστηριότητες που θα προτείνουμε. Στο τέλος του εργαστηρίου θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους στις υπόλοιπες ομάδες. Συνεπώς, θα έχουν μια ολοκληρωμένη πρόταση του τρόπου προσέγγισης ενός λογοτεχνικού κειμένου μέσα στη σχολική τάξη κατά τη διάρκεια μιας διδακτικής ώρας. Τα βιβλία που προτείνονται για επεξεργασία είναι: «Ο  Ορφέας και οι αθλητές του ανέμου»,(Μερκούριου Αυτζή, Ψυχογιός), «Τρελό μου αμαξίδιο»,(Μερκούριου Αυτζή, ( Ψυχογιός), «Ο Αχτιδοϋφαντής»(Βασιλικής Νευροκοπλή,  Λιβάνης), «Το “Γιατί” των παιδιών φέρνει την ελπίδα»(Βαγγέλη Ηλιόπουλου, Πατάκης) και «Γιασμίν, μια ζωή από την αρχή»Μερκούριου Αυτζή, Ψυχογιός)

Εργαστήριο 3: Γιώργος Μπουμπούσης,  «Παππούς για Υιοθεσία», Σαϊτης. Δράση για παιδιά 8-10 ετών. Μια ιστορία για παιδιά 8 χρονών και πάνω, που σκοπό έχει να τα ευαισθητοποιήσει στο κομμάτι της τρίτης ηλικίας, γνωρίζοντάς τους ταυτόχρονα έναν σύγχρονο Άγιο, τον γέροντα Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη. Ο εκπαιδευτικός-σχολικός ψυχολόγος Γιώργος Μπουμπούσης θα διαβάσει αποσπάσματα του κειμένου στα παιδιά, ενώ στη συνέχεια μέσα από συζήτηση και δραστηριότητες, θα τα καλέσει σε ένα ταξίδι γνωριμίας με τις όμορφες πλευρές της τρίτης ηλικίας αλλά και την μοναδική προσωπικότητα του Αγίου Πορφυρίου


17:00-18:00
Εργαστήριο 1: Νίκος Γιαννόπουλος: «Στη χώρα των… θαυμάτων», Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.  Διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου για μαθητές Δημοτικού. Τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της ιστορίας μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, αναλαμβάνοντας τα ίδια τους ρόλους των πρωταγωνιστών. Λαγοί, γάτες που μιλάνε και στρατιώτες τραπουλόχαρτα θα ζωντανέψουν, κατά τη διάρκεια της αφήγησης, με τη βοήθεια των παιδιών. Στο τέλος της παρουσίασης τα παιδιά θα ζωγραφίσουν παρέα με τον εικονογράφο τη δική τους «χώρα των θαυμάτων»

Εργαστήριο 2: Λίνα Μουσιώνη, «Ζητείται άλογο για αμαζόνα», Μεταίχμιο. Δράση για παιδιά  6-8 χρόνων. Θέμα: Διαφορετικότητα- Στερεότυπα- Φιλία. Το βιβλίο  χρησιμοποιεί το εύρημα του αποκριάτικου κοστουμιού για να εστιάσει στο ευαίσθητο θέμα των έμφυλων στερεοτύπων  και τη φιλία ανάμεσα σ’ ένα αγόρι κι ένα κορίτσι. Μέσα από βιωματικά παιχνίδια και  εικαστικές δραστηριότητες,  η συγγραφέας και  τα παιδιά  θα προσπαθήσουν να βρουν τα μυστικά της  φιλίας και της δημιουργικής σκέψης.
Εργαστήριο 3: Έλενα Αρτζανίδου, «Πιάσε το τιμόνι γίγαντα», Ψυχογιός. Δράση για παιδιά 11+. Με αφορμή το βιβλίο, την εικονογράφηση του οποίου έχει κάνειο Γιώργος Χαλκιάς, οι μαθητές και οι ενήλικες που θα θελήσουν να συμμετέχουν, θα ζήσουν μια φιλαναγνωστική δράση που θα εμπεριέχει: Ανάγνωση, Ερωτήματα που αφορούν τον ήρωα που ξεχώρισαν. Εικαστική δημιουργία νέου ήρωα, μέσω μιας τεχνικής των σουρεαλιστών. Νέος ήρωας –Νέα σύντομη ιστορία κατά ομάδες (Δημιουργικός λόγος-Δημιουργική γραφή)

18:00-19:00
Εργαστήριο 1: Παναγιώτης Δημητρόπουλος, «Ο μπαμπάς μου, ο ήρωάς μου», Ελληνοεκδοτική. Δράση για παιδιά Δημοτικού-Γυμνασίου. Μια συναρπαστική ιστορία για τη φιλία, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την αξία των οικογενειακών δεσμών και την πατρική αγάπη. Ένα θαυμάσιο βιβλίο που καταδεικνύει πως γονιός δεν είναι απαραίτητα όποιος γεννά παιδιά, αλλά εκείνος που συνειδητά ζει για τα παιδιά του. Παράλληλα, δίνει την ευκαιρία σε γονείς και εκπαιδευτικούς να προβληματιστούν και να συζητήσουν με τα παιδιά για την υιοθεσία και τον ρόλο της οικογένειας, προβάλλοντας έτσι το αληθινό νόημα της αγάπης.

Εργαστήριο 2: Μάνος Κοντολέων, «Αμαρτωλή πόλη», Πατάκης. Δράση για εκπαιδευτικούς, γονείς  και μαθητές του Λυκείου.  Ο συγγραφέας θα συζητήσει με τους συμμετέχοντες(εκπαιδευτικούς, γονείς , μαθητές λυκείου), πάνω στο πως έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τόσο τη συμπεριφορά των νέων, όσο και των ενηλίκων, όπως βέβαια και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Με αφορμή το βιβλίο, που είναι μια ιστορία διάλυσης μιας οικογένειας, θα αναζητηθούν τα αίτια που μετατρέπουν τους ανθρώπους σε δυστυχισμένα άτομα, θα αναζητηθούν πιθανές λύσεις και θα διατυπωθούν κάποιες προτάσεις. Προσωπικές εμπειρίες των συμμετασχόντων θα χρησιμοποιηθούν για την τεκμηρίωση προβληματισμών και διεξόδων.
Εργαστήριο 3: Μαρίζα Ντεκάστρο, Κωνσταντινούπολη  1453, Κέδρος. Δράση για τάξεις Ε’-ΣΤ’ δημοτικού. Η συγγραφέας  θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο της  Κωνσταντινούπολη 1453  (εκδ. Κέδρος) και θα συζητήσει με τα παιδιά πώς γράφονται η Ιστορία και τα ιστορικά βιβλία. Στη συνέχεια, τα παιδιά θα έχουν στη διάθεσή τους αντικείμενα και θα γράψουν μικρά ‘ιστορικά’ κείμενα γι’ αυτά19:00-20:00
Εργαστήριο 1: Πετροπούλου -Λιανού Εύα, «Η Ζεραλντίν και το ξωτικό της λίμνης», ΄Εναστρον. Δράση για παιδιά Δημοτικού. Το βιβλίο αναφέρεται  στη διαφορετικότητα και στη σημασία της φιλίας. Θα γίνει μερική αφήγηση αποσπασμάτων του βιβλίου σε παιδιά δημοτικού  και θα ακολουθήσει δράση όπου τα παιδιά θα έχουν ενεργό ρόλο  υποδυόμενοι τους ήρωες του βιβλίου. Θα ακολουθήσει  συζήτηση με τα παιδιά για το θέμα της διαφορετικότητας και πως το αντιλαμβάνονται και με βάση τις εμπειρίες τους.
Εργαστήριο 2: Δημήτρης Κάσσαρης, «Το χειμωνόσπιτο», Καλέντης. Δράση για παιδιά ηλικίας 4+. Ποιά είναι τα συναισθήματα και οι τρόποι έκφρασής τους, όταν αυτά μας επισκέπτονται; Μίμηση συναισθημάτων από την ομάδα των παιδιών. Βάσει του αποτελέσματος αυτής της δράσης συνεχίζουμε με τα συναισθήματα που προκαλεί η Μουσική, αναφέροντας τον ρόλο και την καταγωγή των μουσικών οργάνων. Με τα παιδιά ζωντανεύουμε ήχους και ανεβοκατεβαίνουμε τη μουσική κλίμακα με διάφορους ρυθμικούς τρόπους. Μαθαίνουμε και τραγουδάμε κάποια από τα τραγούδια του χειμωνόσπιτου. Με παιγνιώδη τρόπο και συμμετοχή των παιδιών ζωντανεύουμε χρήσιμα αντικείμενα και στοιχεία του περιβάλλοντος και της φύσης που υπάρχουν στο χειμωνόσπιτο, ώστε να κατανοήσουμε την αξία τους. Τι θα μας έλεγαν όλα αυτά αν είχαν φωνή; Τι δεν μπορούμε να αγοράσουμε με τα χρήματα και ποιά είναι πιο σημαντικά, τα χρήματα ή οι αξίες;

Εργαστήριο 3: Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, «Βιβλιοφαγία: «Η  αποτελεσματικότερη υγιεινή διατροφή» (με αναφορά στα μυθιστορήματα της συγγραφέως: «Στη σκιά της πράσινης βασίλισσας», «Η προφητεία του κόκκινου κρασιού» και «Το φιλί της λύκαινας», Πατάκης. Μια εκδήλωση γνωριμίας με τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς –Ανδρουτσοπούλου μετά από πρόσκληση στο Φεστιβάλ από το κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός», η συγγραφέας θα επιχειρήσει να εξάρει την ανάγκη της φιλαναγνωσίας και πώς μπορούμε να στρέψουμε τους νέους στην ανάγνωση καλών λογοτεχνικών έργων


Κυριακή 9 Απριλίου

Πρωινές δράσεις

10:00-11:00
Εργαστήριο 1: Εφη Μπαχτσεβάνα, «Παίζω εύκολα μουσική με τα Boomwhackers - 68 παιδικά τραγουδάκια»,Fagottobooks. Μουσικοκινητικό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας άνω των 4 ετών. Ελάτε να παίξουμε μουσική εύκολα με τα Boomwhackers! Θα παίξουμε μουσική με τα Boomwhackers, θα δημιουργήσουμε, θα εκφραστούμε, θα επικοινωνήσουμε, θα εκτονωθούμε, αλλά κυρίως θα χαρούμε. Με τα μουσικά όργανα boomwhackers θα μάθουμε τα χρώματα και τις νότες, θα βιώσουμε την ένταση, το ύψος και τη διάρκεια, θα μάθουμε μουσικές έννοιες με τη μορφή παιχνιδιού, θα παίξουμε μουσικά παιχνίδια, θα αναπαραστήσουμε μουσικοκινητικά τραγούδια στα αγγλικά, θα φτιάξουμε μια μικρή ορχηστρούλα με τα boomwhackers και άλλα κρουστά μουσικά όργανα, θα παίξουμε παιδικά τραγουδάκια. Με απλό, εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο θα παίξουμε ρυθμούς, μελωδίες και αρμονίες. Τα boomwhackers είναι πλαστικοί, κουρδισμένοι σωλήνες σε διαφορετικά μεγέθη και χρώματα, που όταν τους χτυπήσουμε σε ένα σταθερό σημείο, παράγουν από ένα διαφορετικό μουσικό ήχο. Όλες οι δραστηριότητες θα γίνουν σε ομάδες με τη μορφή παιχνιδιού, χωρίς να απαιτούνται μουσικές γνώσεις, χρησιμοποιώντας τα μουσικά όργανα boomwhackers.
Εργαστήριο 2: Δήμητρα Πυργελή, «Ταξίδεψε μαζί μου», Λιβάνης. Δράση για μικρούς και μεγάλους ταξιδευτές. Στην άκρη της πόλης, απομονωμένο και σιωπηλό, στέκεται το χάρτινο σπίτι. Σ’ αυτό το σπίτι δεν κατοικούν άνθρωποι, παρά µόνο χαρτιά. Ο καλύτερος φίλος τους είναι ο άνεμος. Μια µέρα, ένα µικρό χαρτί βρέθηκε καθισµένο στο περβάζι του ανοιχτού παραθύρου. Ο άνεµος, που είχε κοιµηθεί δυο ολόκληρες µέρες και ξύπνησε φρέσκος φρέσκος, µόλις το είδε το ρώτησε:  «Τι κάνεις εδώ, µικρό χαρτί;» «Βλέπω τον κόσµο». «Ποιον κόσµο;» «Αυτόν που είναι έξω από το παράθυρο».«Μα αυτό δεν είναι κόσµος!» «Δεν είναι; Και πού είναι ο κόσµος;» Έχετε  περιέργεια για το τι απέγινε τελικά το μικρό χαρτάκι; Θα ήταν μεγάλη η χαρά μου αν  γινόμαστε συνοδοιπόροι για να ζήσουμε την περιπέτεια του μικρού χαρτιού  από την αρχή. Γιατί κάποια ταξίδια δεν  τελειώνουν ! Η συγγραφέας Θα περιμένει  μικρούς  και μεγάλους  χωρίς   αποσκευές…
Εργαστήριο 3: ΄Ελενα Λιάτου, «Ρούλης ο Χρυσοψαρούλης, αντιμέτωπος με τη μόλυνση», Ρουμελιώτης. Δράση για παιδιά 4-8 χρονών. Η συγγραφέας ΄Ελενα Λιάτου θα ξεκινήσει με αφήγηση, ανάγνωση του παραμυθιού και θα ακολουθήσουν κάποιες δράσεις με τους μαθητές! Ερωτήσεις κατανόησης παραμυθιού, θα αναζητήσουμε τις αιτίες της μόλυνσης, ενώ τα παιδιά θα εκφράσουν την εμπειρία τους σχετικά με το φαινόμενο της μόλυνσης! Στη συνέχεια θα δραματοποιήσουν το παραμύθι, θα πάρουν μέρος σε κινητικά παιχνίδια, θα ζωγραφίσουν, θα κάνουν μαγικά για την εξαφάνιση της μόλυνσης! Τέλος, θα γράψουν μηνύματα οικολογικά για το περιβάλλον!

11:00-12:00
Εργαστήριο 1: Κριστίν Μενάρ. Δράση για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (4-7 ετών).  Εργαστήρι εικονογράφησης με αφορμή τα βιβλία της ζωγράφου Κριστίν Μενάρ, «Η Γιασεμιά και τ΄ αστεράκια» (Ευδοκίας Σκορδαλά Κακατσάκη, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη) και  «Τα μυρμηγκοκαμώματα του Μελή»(Ειρήνης Αποστολάκη, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη).  Η εικονογράφος θα ζωγραφίσει με τα παιδιά σε ένα δια δραστικό εργαστήρι ζωγραφικής, εξηγώντας τους μέσα απ’ το παιχνίδι τα στάδια της εικονογράφησης. Με μολύβια χαρτιά και χρώματα, μέσα από την εικόνα, θα δημιουργήσουν την δική τους μοναδική ιστορία
Εργαστήριο 2: Αργυρώ Μουντάκη, «Το στοιχειωμένο σπίτι»,  Μίνωας. Δράση για παιδιά 9+. Ο Νίκος και η παρέα του βρίσκουν το «στοιχειωμένο» σπίτι στα Παλαιά ξεκλείδωτο έπειτα από πάρα πολλά χρόνια. Ο Παναγιώτης μόλις μετακόμισε στον Βόλο και θέλει διακαώς να ανακαλύψει την πόλη και την ιστορία της ως επίδοξος αρχαιολόγος. Κτίρια, ιστορικά σημεία, αφηγήσεις, φωτογραφίες και βίντεο βοηθούν τον Νίκο, τον Παναγιώτη και την παρέα τους να εξερευνήσουν το μυστήριο του στοιχειωμένου σπιτιού. Ελάτε να το ανακαλύψουμε όλοι μαζί με πλούσιο διαδραστικό υλικό που θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη και την ιστορία της
Εργαστήριο 3: Μαρίζα Ντεκάστρο,  «Ένας κόσμος σε κίνηση, λίγο πριν λίγο μετά το 1821», Καλειδοσκόπιο. Εκδήλωση για εκπαιδευτικούς. Η συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας βιβλίων για παιδιά, Μαρίζα Ντρ\εκάστρο, με αφορμή το βιβλίο της θα συζητήσει με εκπαιδευτικούς για τα βιβλία γνώσεων: πώς γράφεται ένα βιβλίο γνώσεων, ποια είναι η τυπολογία τους, πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην τάξη, τι πρέπει να προσέχουμε
Εργαστήριο 4: Εύη Γεροκώστα, «Μικρά ξυπνήματα»,  Παρρησία. Δράση για μκρούς και μεγάλους. Ένας κύκλος από εικόνες για τον ύπνο και τον ξύπνιο. Ανάμεσα, μικρές μπουκιές ζωής. Αυτά είναι τα μικρά ξυπνήματα. Κύκλος των ξύπνιων, των γλυκά κοιμισμένων κι αυτών που κοιμούνται όρθιοι. Ελάτε να ξυπνήσουμε… Με αφορμή το τελευταίο βιβλίο της, η συγγραφέας και παραμυθού Εύη Γεροκώστα μοιράζεται με μικρούς και μεγάλους ιστορίες της προφορικής παράδοσης και της λογοτεχνίας.
12:00-13:00
Εργαστήριο 1: Έλενα Νταβλαμάνου, «Μπορώ και χωρίς αυτά», Μίνωας. Δράση για παιδιά Δημοτικού. Η συγγραφέας θα αφηγηθεί την ιστορία του μικρού Λεωνίδα που έχει μια αδυναμία. Ποια είναι άραγε και θα
μπορέσει τελικά να ζήσει και χωρίς αυτή; Τι γίνεται όμως όταν αυτή η «αδυναμία» δίνει τη θέση της στη «δύναμη» της φιλίας; Πόσο μπορεί να του αλλάξει τη ζωή ένας καινούριος συμμαθητής; Μέσα από διάφορες δραστηριότητες τα παιδιά θα μάθουν για τη σημασία του περιττού και του απαραίτητου, την ανεργία, τη μετανάστευση, την αληθινή φιλία
Εργαστήριο 2: Διονύσης Λεϊμονής, «Δημιουργική γραφή στην τάξη. Νεοελληνικά Κείμενα Β΄ Γυμνασίου» (υπό έκδοση). Συνοδεύει στο πιάνο ο συνθέτης Ανδρέας Γκούβας. Δημιουργική γραφή για εκπαιδευτικούς, καθώς η δημιουργική γραφή μπήκε στο πρόγραμμα εξετάσεων Ιουνίου 2017. Ασκήσεις ενσυναίσθησης, αξιοποίηση των δυνατοτήτων των μαθητών αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητά τους και κατανοώντας κείμενα που περιλαμβάνονται στο σχολικό βιβλίο των Λογοτεχνικών Κειμένων της Β΄ Γυμνασίου. Οι ασκήσεις συνοδεύονται από κατάλληλη μουσική, επιλεγμένη και ιδανική, ώστε να εξασφαλιστεί το κατάλληλο περιβάλλον μέσα στη σχολική τάξη, στη βιβλιοθήκη ή στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου  προκειμένου οι μαθητές να εξοικειωθούν με τις ασκήσεις αυτές για να προετοιμαστούν κατάλληλες για τις τελικές  προαγωγικές εξετάσεις
Εργαστήριο 3:  Γιώργος Μπουμπούσης, «Πιο πολύ κι από βιντεοπαιχνίδι».  Ελληνοεκδοτική. Δράση για παιδιά 10-15 ετών. Ο Γιώργος Μπουμπούσης με την ιδιότητα του συγγραφέα – ψυχολόγου, θα επιχειρήσει με αφορμή το βιβλίο του μια συζήτηση πάνω στον ηλεκτρονικό και διαδικτυακό εθισμό. Στη συνέχεια, ως εκπρόσωπος της Συναισθηματικής Διαλεκτικής για Παιδιά - μίας μεθόδου προσωπικής ανάπτυξης και ενδυνάμωσης όλων εκείνων των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας που βελτιώνουν την καθημερινότητά μας – θα χρησιμοποιήσει την ιστορία του βιβλίου για ψυχοδραστηριότητες σχετικές με τον εθισμό στα ηλεκτρονικά μέσα. Οι δράσεις θα απευθύνονται σε παιδιά των τριών μεγάλων τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου και θα έχουν τη μορφή ομάδων εργασίας, με περιορισμένο αριθμό θέσεων. Στις ομάδες εργασίας είναι απαραίτητη και η συμμετοχή ενός από τους γονείς των παιδιών.

Εργαστήριο 4: Ηλία Λιαμής, Κατηχητικά βοηθήματα Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού. Θέμα της συνάντησης του Ηλία Λιαμή με τους παριστάμενους γονείς και εκπαιδευτικούς θα είναι ο τρόπος μύησης στο θρησκευτικό βίωμα και η πληροφόρηση γύρω από τη παιδαγωγική προσέγγιση, σχετικά με θέματα θρησκευτικής πίστης σε παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων του Γυμνασίου. Η παρουσίαση γίνεται με αφορμή την εκδοτική πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος με αντικείμενο σειρά σύγχρονων κατηχητικών βοηθημάτων, τα οποία συνέγραψε παιδαγωγική ομάδα, στην οποίαν ανήκει ο κ. Λιαμής.  Παράλληλα, θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τον ρόλο των γονέων στην θρησκευτική ανάπτυξη των παιδιών, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Δυο στάλες κουράγιο για συντρόφους και γονείς» (ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ)

13:00-14:00
Εργαστήριο 1: Κωστής Γκιμοσούλης, «Να ζεις έξω από τη συνήθεια», Καστανιώτης.  Δράση για εφήβους και ενήλικες. Υπάρχει κακή συνήθεια, υπάρχει και καλή; Οι άνθρωποι από συνήθεια μιλάνε, από συνήθεια ακουμπάνε, από συνήθεια φέρονται όπως φέρονται. Βγες λίγο απ’ τη συνήθεια για να δεις τι σου συμβαίνει στην πραγματικότητα. Ο συγγραφέας Κωστής Γκιμοσούλης, με αφορμή το βιβλίο του «Ο μέσα και ο έξω», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, συναντά εφήβους και ενήλικες.

Εργαστήριο 2: Ανδρέας Καρακίτσιος, «Δημιουργική Γραφή ή η επιστροφή της Ρητορικής». Ο εισηγητής  υπόσχεται μόνον το ταξίδι. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους… Ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Ανδρέας Καρακίτσιος στήνει ένα εργαστήρι γραφής για εκπαιδευτικούς…

Εργαστήριο 3: Παναγιώτης Δημητρόπουλος,  «Το μυστικό της γαλέρας», ΄Αρτεον. Δράση για παιδιά. Παραμύθι εμπνευσμένο από αληθινή πειρατική ιστορία των θαλασσών μας. Πάντοτε μια ιστορία ξεκινά από την αρχή ή μήπως από το τέλος; Αυτό δεν μένει φίλοι μου παρά να το ανακαλύψουμε μαζί, μέσα από την πλοκή της ιστορίας που θα εξελιχθεί μπροστά μας. Μια ιστορία σαν το ανάκατο κουβάρι. Ταξιδευτές να γίνουμε και να ταξιδέψουμε ως άλλο πλήρωμα σε τούτο το αλλιώτικο ταξίδι. Αλήθεια, τι πιστεύετε; Θα τα καταφέρουμε άραγε να ανακαλύψουμε ποιο στ' αλήθεια ήταν το μυστικό που πήρε μαζί του ο καπετάν Καψής και "Βασιλιάς" της Μήλου; O πειρατής εκείνος που μοιραίο τέλος είχε, μα και αντάξιο του θάρρους και της αφοβίας που άρμοζε σε κάθε λεβέντη της εποχής εκείνης. Η Παρουσίαση έχει σκοπό να γνωρίσει στα παιδιά την ελληνική πειρατεία αλλά και σημαντικά γεγονότα εποχής, Επίσης θα περιλαμβάνει και διαδραστικό παιχνίδι για τα παιδιά "Το κυνήγι του Χαμένου θησαυρού"

Εργαστήριο 4: Δημήτρης Καραβασίλης, «Αντριάνα, το τζιβαέρι της Ίμβρου¨, Αρμός. Μιλώντας στους εφήβους για πίστη και ιστορία. Βιωματικό εργαστήριο για εφήβους. Μέσα από αφήγηση και εφηβικές δραστηριότητες της Μικρασίας ο συγγραφέας επιδιώκει να μεταφέρει τους έφηβους ακροατές στο παρελθόν με σκοπό να γευθούν κάτι από εκείνα που τους κρατούσαν ζωντανούς και έχτιζαν τα όνειρά τους. Μια πρόταση μνήμης σε εποχές που επιδιώκουν να μας μεταβάλλουν σε αμνήμονες καταναλωτές.Απογευματινές δράσεις

16:00-17:00
Εργαστήριο 1: Βαλσαμή Ευσταθίου – Κολοκοτρώνη,  «Νηπιαγωγείο εφ όλης της ύλης»,  Ι write. Δράση για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Ομαδικά παιχνίδια. Η αξία του παιχνιδιού είναι αναμφισβήτητα πολύ μεγάλη για την ψυχική ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα από το παιχνίδι, οι μικροί μας φίλοι αποφορτίζονται, εκτονώνονται, απελευθερώνουν τα συναισθήματά τους. Επιπλέον μαθαίνουν διάφορα πράγματα, μυούνται και εξασκούνται σε ποικίλους ρόλους, συνεργάζονται, κοινωνικοποιούνται, διεκδικούν, διαπραγματεύονται, έρχονται σε επαφή με έννοιες, επεξεργάζονται υλικά και γενικότερα αποκτούν κίνητρα και ενδιαφέρον για μάθηση. Αποκτούν τις πρώτες κοινωνικές τους εμπειρίες, καλλιεργούν τη φαντασία, την πρωτοβουλία, την αυτονομία, την αυτενέργεια. Το παιχνίδι γενικά βοηθά στην πολύπλευρη συναισθηματική ανάπτυξη των μικρών μαθητών μας, αφού μέσα από αυτό διασκεδάζουν και ψυχαγωγούνται. (Το βιβλίο έχει πάρει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου για τη βιβλιοθήκη δασκάλου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού)
Εργαστήριο 2: Φαίδρα Παπαναστασίου, «Ταξίδι με ένα βιβλίο». Δράση για εκπαιδευτικούς. Κάθε βιβλίο είναι και ένα ταξίδι, και κάθε ταξίδι διευρύνει τους ορίζοντές μας και μας εξελίσσει πνευματικά!  Ας μάθουμε να ταξιδεύουμε με τα παιδιά μας και ας τα αφήσουμε να μας δείξουν τον κόσμο με τα μάτια τους...
Εργαστήριο 3: Κώστας Νίκας, "Το σπίτι της βροχής", ΄Ηρα Εκδοτική. Δράση για μικρούς και μεγάλους. Το βιβλίο εστιάζει στο ευαίσθητο θέμα της απώλειας, μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού ,το οποίο θα βιώσει μια "παράξενη εμπειρία" που θα μεταμορφώσει τη ζωή του ολοκληρωτικά. Μέσα από βιωματικές προσεγγίσεις και εικαστικές δραστηριότητες ο συγγραφέας και τα παιδία θα επιχειρήσουν να σκιαγραφήσουν τη προσωπικότητα του παιδιού, να ανιχνεύσουν κρυμμένες αλήθειες και να οδηγηθούν σε σημαντικά ηθικά διδάγματα.


17:00-18:00
Εργαστήριο 1: Βαλάντης Παπαθανασίου, «Τα θέατρο ως ψυχοπαιδαγωγικό εργαλείο στο σχολείο». Εργαστήριο (Workshop) για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σκοπός του εργαστηρίου είναι η παρουσίαση του θεάτρου ως ψυχοπαιδαγωγικού εργαλείου για την προαγωγή της ψυχικής ανθεκτικότητας στο σχολείο. Έχοντας ως βάση το θεατρικό έργο «Ο Αϊ-Βασίλης πάει κομμωτήριο», του Βαλάντη Παπαθανασίου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παρρησία, το οποίο αναφέρεται σε δύσκολες καταστάσεις (αρρώστια, θάνατος, μονογονεϊκότητα, φτώχεια, μετανάστευση, κ.ά.) που αντιμετωπίζουν ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα παιδιά, θα διερευνηθεί από τον ψυχοκοινωνιολόγο, παιδαγωγό και συγγραφέα Βαλάντη Παπαθανασίου πώς μέσα από το θέατρο επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση τους και προάγεται η ψυχική υγεία στο πλαίσιο του σχολικής κοινότητας.
Εργαστήριο 2: Καίτη Καραχάλιου, «Μουσικές δράσεις που ξεπηδούν μέσα από την αφήγηση ενός λαϊκού παραμυθιού». Δράση για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Ένα μουσικό πρόγραμμα βασισμένο στο βιβλίο της αφηγήτριας παραμυθιών Ανθής Θάνου «Ο βασιλιάς των πουλιών. Τα λαϊκά παραμύθια ως προφορική παράδοση»,  Βάρφης. Το πρόγραμμα  απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και μας δίνει μια διπλή  ευκαιρία, να γνωρίσουμε  ένα παραδοσιακό – λαϊκό παραμύθι και μέσα απ’ αυτό να μάθουμε τον τρόπο να φτιάχνουμε μουσική. Να ντύνουμε με ήχους τις εικόνες της ιστορίας που διαβάζουμε, να ενορχηστρώνουμε, να τραγουδάμε και να παίζουμε με όργανα τις μουσικές μας εμπνεύσεις. Παράλληλα θα γνωρίσουμε ένα ωραίο βιβλίο με την πλούσια εικονογράφηση της Μαρίας Μυστακίδου και τη σπουδαία μουσική επένδυση του Αλέξανδρου Μακρή.
Εργαστήριο 3: Νίνα Ζαφειρίου, «Η σβήστρα που έγραφε», Βάρφης. Δράση για μαθητές προσχολικής - πρωτοσχολικής ηλικίας και εκπαιδευτικούς. Η συγγραφέας θα αφηγηθεί με διαδραστικό τρόπο την ιστορία. Θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ συγγραφέα, εικονογράφου και κοινού για την οργανική σχέση κειμένου – εικόνας. Με αφορμή το βιβλίο θα συζητηθεί πώς οι δύο τροπικότητες, οπτική και λεκτική, συνεργάζονται στο κείμενο και παράγουν μια πολύπλοκη δυναμική. Θα αναφερθούν στη σημασία του οπτικού μηνύματος, το οποίο μπορεί να συμπληρώνει, επεκτείνει ή ανατρέπει το νόημα του κειμένου. Η δράση θα ολοκληρωθεί με κινητικά παιχνίδια και μία δραστηριότητα ομαδικής ζωγραφικής υπό την καθοδήγηση του εικονογράφου  Νίκου Γιαννόπουλου


18:00-20.00

Λήξη εργασιών του 2ου φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου

------------------------------------------------------------------------------------
1ο Φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου
Βόλος, 8,9 και 10 Απριλίου 2016
Πολιτιστικό Νέας Ιωνίας Βόλου

Πρόγραμμα

Παρασκευή 8 Απριλίου

Πρωινά εργαστήρια

11-12πμ

Χώρος 1:
Μάρω Αισώπου:  ''Κόμπο δένω, κόμπο λύνω, το μαντήλι μου πετάω, βγάζω μία ....μωβ κλωστή.... Μια παράσταση αφήγησης. Δράση για παιδιά Δημοτικού. Η συγγραφέας και αφηγήτρια παραμυθιών Μάρω Αισώπου θα μεταφέρει τα παιδιά στον μαγικό κόσμο των ελληνικών λαϊκών παραμυθιών προσπαθώντας να τα κάνει να μάθουν να ακούν ,να ονειρεύονται και να παλεύουν για έναν κόσμο όπου νικά το καλό και όλοι ζουν καλά κι εμείς καλύτερα... Για έναν κόσμο που αποδέχεται τη διαφορετικότητα, αφού κι αν ακόμα δεν ακούς, μπορείς να προσλάβεις μηνύματα και να κατανοήσεις τον κόσμο με τη δύναμη για τη θέληση. «΄Ακου να δεις» (΄Ηρα Εκδοτική), ένα βιβλίο για την αναπηρία.

Χώρος 2:
Φαίδρα Παπαναστασίου:  Κάθε βιβλίο είναι και ένα ταξίδι, και κάθε ταξίδι διευρύνει τους ορίζοντές μας και μας εξελίσσει πνευματικά!  Ας μάθουμε να ταξιδεύουμε με τα παιδιά μας και ας τα αφήσουμε να μας δείξουν τον κόσμο με τα μάτια τους...  Συζήτηση για το παιδικό βιβλίο με εφήβους. Μα δημιουργική συνάντηση-ανοιχτός διάλογος

Χώρος 3
Ζωή Γεροστάθη: «Περπατώντας στον κήπο των βιβλίων». Δράση για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας. Έχετε περπατήσει ποτέ στον μαγικό κήπο των βιβλίων; Πού βρίσκεται αυτός ο …παράξενος κήπος;… Θέλετε να περπατήσουμε μαζί; και αν χαθείτε περπατώντας στα μονοπάτια του, ποιος θα σας οδηγήσει στην άκρη του; Οι σελιδοδείκτες είναι οι βοηθοί μας σε αυτή τη διαδρομή, σελιδοδείκτες που ξεπήδησαν από τις σελίδες πολλών βιβλίων και θα γίνουν οι οδηγοί μας. Θα μας βοηθήσουν να ξαναθυμηθούμε βιβλία που αγαπήσαμε, μα και θα μας γνωρίσουν και καινούρια, που βρίσκονται στον μαγικό κήπο των βιβλίων και περιμένουν ένα παιδικό χέρι να τα διαλέξει και να βουτήξει στις σελίδες τους. Ελάτε να περπατήσουμε στα μονοπάτια αυτού του μοναδικού κήπου παίζοντας, με οδηγό μας τους σελιδοδείκτες.


12-1 μμ

Χώρος 1
Φωτεινή Βασιλείου: Το φεγγάρι γλίστρησε στην καμινάδα, εκδόσεις «Κόκκινη κλωστή δεμένη». Δράση για παιδιά 6-9 ετών. Τρεις διαφορετικοί χαρακτήρες συναντιούνται σε μια ταράτσα και πιάνουν φιλία. Με το φεγγαράκι συντροφιά και με τις εικόνες ενός όμορφου λιμανιού οι μέρες και οι νύχτες μοιάζουν παραμυθένιες. Ώσπου ένα βράδυ το φεγγάρι χάνεται ξαφνικά και η φιλία τους δοκιμάζεται… Η συγγραφέας θα αφηγηθεί το παραμύθι στα παιδιά και έπειτα με τη βοήθειά τους θα ζωντανέψει τους ήρωες του βιβλίου σε μια πρωτότυπη κατασκευή από χαρτί. Τα παιδιά θα ζωγραφίσουν, θα παίξουν και θα συζητήσουν με τη συγγραφέα για τη φιλία.

Χώρος 2
Διονύσης Λεϊμονής: «Το δέκατο έβδομο κιβώτιο», Εκδόσεις Πατάκη. Εργαστήρι γραφής. Πώς γράφουμε μια ναυτική περιπέτεια; Πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε μια ιστορία δίνοντάς της βάθος, ενδιαφέρον και αγωνία; Ένα εργαστήρι γραφής για παιδιά και εφήβους στο οποίο επιχειρούμε να απελευθερώσουμε τη φαντασία, να εκφραστούμε, να δημιουργήσουμε

Χώρος 3
Γεράσιμος Τσιμπλούλης: «Η αλφαβήτα στη Γραμματούπολη». ΄Ηρα Εκδοτική. Δράση για παιδιά 5-8 ετών. Ιστορίες φανταστικές και συνάμα σουρεαλιστικές, ταξιδεύουν τα μικρά παιδιά στην «χώρα των Γραμμάτων και των Λέξεων».  Οι ιστορίες βασίζονται σε λέξεις που αρχίζουν ή έχουν το κάθε γράμμα. Το φαινόμενο της παρήχησης συμφώνων συναντάται στις περισσότερες ιστορίες. Τα παιδιά θα ακούσουν κάποιες ιστορίες και θα κληθούν: α) να συνεχίσουν με τη δική του φαντασία τις ιστορίες, β) να ανακαλύψουν το γράμμα πρωταγωνιστή της ιστορίας και γ) να κάνουν μια ζωγραφιά για τις ιστορίες που άκουσαν ή δημιούργησαν.

Διακοπή

6μμ: Επίσημη έναρξη του φεστιβάλ
Χαιρετισμοί – Συνάντηση με τους δημιουργούς

Απογευματινά εργαστήρια

7-8μμ
Χώρος 1
Αλεξάνδρα Τσόλκα, Καληνύχτα νεράιδα, νονά(εκδόσεις Μεταίχμιο). Δράση για παιδιά μικρά με μεγάλη φαντασία και για νέους γονείς με πολλή όρεξη!!!  Η Αλεξάνδρα Τσόλκα συζητά με τα παιδιά για την αξία των δώρων, για τις αδυναμίες των ανθρώπων και για τη χαρά να μοιράζεσαι αγάπη σε μια διαδραστική συνάντηση, ενώ ο ενδυματολόγος Δημήτρης Σκάρπας «στήνει» μπρος μας την χαριτωμένη νονά του βιβλίου βάζοντας σε ένα δημιουργικό παιχνίδι μικρούς και μεγάλους. Για παιδιά 5-9 ετών.

Χώρος 2
Ηρώ Παπαμόσχου: Στα βήματα της Ιφιγένειας, Εκδόσεις Πατάκη. Δράση για εφήβους. Η συγγραφέας Ηρώ Παπαμόσχου συνομιλεί με τους εφήβους για το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημά της, ξετυλίγοντας μια πραγματική ιστορία που μοιάζει με παραμύθι, γραμμένη στο πρώτο πρόσωπο και με τα πραγματικά ονόματα  όλων των συντελεστών. Πώς ένα κοριτσάκι,  από ένα λάθος  και μια σύμπτωση,  βρέθηκε να πρωταγωνιστεί στο κινηματογραφικό έργο Ιφιγένεια εν Αυλίδι  του παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτη  Μιχάλη Κακογιάννη.  Με  παράλληλη αφήγηση αναλύονται και περιγράφονται  τα αισθήματα και οι αντιδράσεις  της μητέρας,  που συνοδεύει την κόρη σε όλα τα γυρίσματα, και της ίδιας της μικρής  που υποδύεται και μπαίνει στο πετσί του ρόλου της μυθικής Ιφιγένειας. Μια ιστορία συνταρακτική, αληθινή, αστραφτερή, που διασκεδάζει αλλά και προβληματίζει.

Χώρος 3
Γιώτα Φώτου: «Όταν χάσαμε την Ντόλυ», εκδόσεις Ψυχογιός
Για παιδιά 10-12 ετών. Θέμα: Οικονομική κρίση – Προτεραιότητες στη ζωή. Με αφορμή το βιβλίο και μέσα από διάλογο,  βιωματικές δράσεις, και διαδραστικά παιχνίδια φιλαναγνωσίας  οι μαθητές θα εργαστούν έχοντας ως στόχο αφενός την καλλιέργεια  της αναγνωστικής ικανότητας κι αφετέρου την ανάδειξη του θέματος του βιβλίου.
8-9μμ
Χώρος 1
Δάφνη Φιλίππου: «365 ημέρες γονείς». Εργαστήρι για γονείς. «ΠΩΣ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΩ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ». Γιατί είναι σημαντικό να διαβάζει το παιδί μου; Πως μπορώ να του ενισχύσω επιθυμία του για το διάβασμα; Βοηθά να του διαβάζω εγώ παραμύθια / ιστορίες; Σε ποια ηλικία να αρχίσουμε το διάβασμα; Τι βιβλία να διαβάζει; Αυτά και πολλά άλλα δικά σας ερωτήματα θα μας απασχολήσουν στο εργαστήριο με εμψυχώτρια  την ψυχιατρική κοινωνική λειτουργό και ψυχοθεραπεύτρια Δάφνη Φιλίππου

Χώρος 2
Κώστας Στοφόρος:  «Η κούπα του Πτολεμαίου- Περιπέτεια στο Πόρτο Ράφτη», εκδόσεις «Ιπτάμενο Κάστρο». Καλοκαίρι στο Πόρτο Ράφτη: Μια παλιά κούπα, ένας αρχαίος ναός, ένα χαμένο νόμισμα, μια παράξενη βίλα, ένας άνθρωπος από το παρελθόν και μια παρέα παιδιών σε μια ιστορία γεμάτη μυστήριο, δράση και ανατροπές. Με αφορμή την ιστορία θα φτιάξουμε μια νέα ιστορία μυστηρίου που θα διαδραματίζεται στο Βόλο. Ακόμη θα ζωγραφίσουμε νέα εκδοχή της Κούπας του Πτολεμαίου. Τα παιδιά παίζοντας,  ζωγραφίζοντας και φτιάχνοντας ιστορίες με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας των παραμυθιών  ταξιδεύουν στον κόσμο της φαντασίας, ανακαλύπτοντας παράλληλα κομμάτια της ιστορίας της πόλης τους

Χώρος 3
 Ελένη Δικαίου: Ο άνεμος στα μαλλιά της, Εκδόσεις Πατάκη.  Δράση για εφήβους. Πόσες αποτυχίες χρειάζεται άραγε να αντιμετωπίσει κανείς μέχρι να νιώσει επιτυχημένος; Πόση απόρριψη, απογοήτευση ή αμφισβήτηση; Πώς διαχειρίστηκαν τις στιγμές αποτυχίας τους εκείνοι που κατάφεραν με τα χρόνια να πετύχουν; Με αφορμή το τελευταίο βιβλίο της Ελένης Δικαίου  Ο άνεμος στα μαλλιά της (Εκδόσεις Πατάκη), η συγγραφέας,  μαζί με τον  Νίκο Φιλιππαίο (φιλόλογο - υποψήφιο διδάκτορα  Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)   και  τη Λέλια Χορέμη (ψυχολόγο ΑΠΘ - συστημική και εικαστική ψυχοθεραπεύτρια), αξιοποιούν   παραδείγματα από τη ζωή των λογοτεχνικών ηρώων της συγγραφέα και συζητούν με τους εφήβους για τις στιγμές απογοήτευσης που συνεχώς προκύπτουν στον δρόμο προς την ενηλικίωση. Μια συνάντηση που στοχεύει να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι έφηβοι αντιλαμβάνονται την αποτυχία και να τους βοηθήσει να αναλογιστούν πως κάποιες φορές είναι απαραίτητο να αποτύχεις για να καταφέρεις να οδηγηθείς στην επιτυχία.

9μμ: Μουσική βραδιά

H  Κασσιανή Αμυγδαλίτση και το μουσικό σχήμα «Mελικό Tόξο».
Το Μελικό Τόξο αποτελούν οι: Βάλμη Παπαδοπούλου, Εύη Κανελοπούλου, Μαριέτα Μανωλιού, Ελεωνόρα Γιόκοτα, Μαρία Χάιδου και η Μαρία Αναστασοπούλου.
Σόλο: Σοφία – Μαρία Βεργίνη


Σάββατο 9 Απριλίου

Πρωινά εργαστήρια

10-11πμ
Χώρος 1
Νικόλας Ανδρικόπουλος:  «Πώς να διαβάζουμε μια εικόνα». Ξέρετε πώς να διαβάζετε μια εικόνα; Κι όμως η εικόνα διαβάζεται. Αν μάλιστα είναι μέρος ενός εικονογραφημένου βιβλίου, με τη βοήθεια προβολής και ανάλυσης μερικών εικόνων, θα το διαπιστώσετε. Σας περιμένω εγώ ο εικονογράφος και συγγραφέας Νικόλας Ανδρικόπουλος να τα πούμε από κοντά, να δημιουργήσουμε, να χαρούμε με τα χρώματα συνομιλώντας και παίζοντας δημιουργικά. Σας περιμένω με ανυπομονησία!

Χώρος 2
Καλλιόπη Γραμμένου: «Τα φτερωτά σανδάλια του μικρού  Παυσανία», εκδόσεις ΙΑΜΒΟΣ. Για παιδιά 9-13 ετών. Τα παραμύθια του παππού Ντίνου είναι τα φτερωτά σανδάλια του μικρού Παυσανία. Μ’ αυτά ταξιδεύει στα βουνά της Ελλάδας και μαθαίνει τον μύθο τους και γιατί ονομάστηκαν έτσι. Βρείτε τους  Θεούς του Ολύμπου μέσα από αινίγματα, αντιστοιχίστε τα σύμβολα τους και ζωγραφίστε τα, με τα αγαπημένα σας χρώματα. τοποθετήσετε τους ήρωες- θεούς του βιβλίου στο αντίστοιχο βουνό και νομό που ανήκουν. Παίζουμε τυφλόμυγα για να σώσουμε τον Δια από τον πατέρα του, τον Κρόνο. Φορέστε κι εσείς τα δικά σας φτερωτά σανδάλια… και ταξιδέψτε μαζί μας, ως νέοι μικροί εξερευνητές!

Χώρος 3
Λάσκαρης Ζαράρης: «Τα Μυστικά της Θεόπετρας», εκδόσεις Δυάς. Για παιδιά 9 + ετών. Πρωταγωνιστής της ιστορίας μας είναι ο μικρός «Στραβοπόδης». Ένας συλλέκτης αγαλματιδίων της Νεολιθικής εποχής, θα μας διηγηθεί τις περιπέτειες του παιδιού μέσα από ένα δημιουργικό παιχνίδι φαντασίας και γνώσης στον χρόνο. Καθώς ξετυλίγεται η δράση, μας γεννιούνται διάφορες απορίες για τα υλικά που ήταν φτιαγμένα τα σπίτια και για το πώς ντύνονταν, σκέφτονταν και ονειρεύονταν τότε οι άνθρωποι. Οι φιλίες των παιδιών ήταν πιο δυνατές στο παρελθόν απ' ότι οι φιλίες της σύγχρονης εποχής;


11-12πμ
Χώρος 1
Κώστας Στοφόρος : Μαθαίνοντας μέσα από το παραμύθι και τη μυθοπλασία. Εργαστήρι που απευθύνεται σε  γονείς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές αλλά και σε όσους θέλουν να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Αναλύοντας την εμπειρία τριών προγραμμάτων που αφορούν στη Διατροφή, την Τοπική ιστορία και τους κανόνες καθημερινής υγιεινής, ανακαλύπτουμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη μυθοπλασία και το παραμύθι ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν βιωματική γνώση για μια σειρά θεμάτων. Παράλληλα θα μάθουμε τι είναι η «Τράπουλα των παραμυθιών» και πως μπορεί αν χρησιμοποιηθεί στο σπίτι ή στο σχολείο. Τέλος θα αναλύσουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να αξιοποιήσουμε για παιδαγωγικούς σκοπούς ένα βιβλίο (αφορμή η «Κούπα του Πτολεμαίου, εκδόσεις «Ιπτάμενο Κάστρο»)

Χώρος 2
Η ΄Ελενα Στανιού: με αφορμή το νέο της βιβλίο, Το μυστικό της ριγέ βαλίτσας, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ψυχογιός, αλλά και βιβλία που έχουν διαβάσει τα παιδιά, θα δημιουργήσει μαζί τους μία νέα ιστορία-παραμυθοσαλάτα, στα πλαίσια ενός μικρού σεμιναρίου δημιουργικής γραφής. Το βιβλίο απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου έως και Τετάρτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου.

Χώρος 3
Τασούλα Τσιλιμένη.: Μια δράση για παιδιά Δ΄ τάξης Δημοτικού. «Γάτα, σκύλος κι ένα αρνί πορτρέτα σε μια γκαλερί», εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.  Ένα βιβλίο που επαναπροσδιορίζει τη σχέση μας με τη φύση και τα ζώα. Ένα βιβλίο που εισάγει τα παιδιά σε έννοιες που αφορούν στην τέχνη της ζωγραφικής και του επαγγέλματος του ζωγράφου. Έννοιες όπως πορτρέτο, γκαλερί, μοντέλο γίνονται παιχνίδι μέσα από την αφήγηση. Μια περιδιάβαση στο θέμα «Τα ζώα στην τέχνη». Η συγγραφέας με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία του βιβλίου θα συνομιλήσει και θα παίξει με τα παιδιά.


12-1μμ
Χώρος 1
Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, «Πίσω από τα καθημερινά» (Λόγια καρδιάς με αφορμή την επικαιρότητα), Εκδόσεις Αρχονταρίκι. Μια γέφυρα συνάντησης με παιδιά και εφήβους μέσα από κείμενα δημοσιευμένα τα τελευταία πέντε χρόνια στον Τύπο σε απλό λόγο από τον ποιμένα της τοπικής μας εκκλησίας.

Χώρος 2
Θεόδωρος Καρακασίδης: «Ρούλης ο Επιστημογατούλης (και η επιστημοπαρέα του)» εκδόσεις «Διάφορος», ή πως ο δρόμος προς τη γνώση γίνεται παιχνίδι. Δράση για παιδιά 7-13 ετών.
Ο Ρούλης είναι ένας γατούλης όχι σαν όλους τους άλλους. Του αρέσει η γνώση. Για καλή του τύχη ζει με τον κύριο Δωρόθεο, έναν καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο. Πολλές φορές μπορεί και παρακολουθεί κι αυτός μαθήματα και μαθαίνει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για τη φύση και τον κόσμο. Οι φίλοι του τον φωνάζουν Επιστημογατούλη. Στην αυλή του σπιτιού που μένει ο Ρούλης, αλλά και στην παιδική χαρά μαζεύονται οι φίλοι του: η Θούλη η γατούλα, το σκυλάκι ο Θάκης, η Τω η χελωνίτσα και κουβεντιάζουν με τον Ρούλη για τα φυσικά φαινόμενα: τις περιστροφές του ήλιου και τη γης, τη βαρύτητα και τόσα άλλα, για τα οποία μικροί και μεγάλοι απορούν και ρωτούν. Α, κάνουν και τα δικά τους πειράματα! Μέσα από τις κουβέντες τους, ξεπηδούν αβίαστα ιδέες και απαντήσεις για τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε. Έτσι η μικρή μας παρέα κάνει τη Φυσική και την Επιστήμη ένα ευχάριστο παιχνίδι προς τη γνώση – όπως άλλωστε πρέπει να είναι. Τι λέτε παιδιά, έρχεστε στην επιστημοπαρέα μας;

Χώρος 3
Ηρώ Παπαμόσχου: Το γεφύρι της Ανατολής, Εκδόσεις Πατάκη. Δράση για παιδιά δημοτικού. Η αγαπημένη στα παιδιά και στους εφήβους  συγγραφέας Ηρώ Παπαμόσχου συζητάει με τους μαθητές για το «βιβλίο της προσφυγιάς»  στη μικρασιάτικη γωνιά του Βόλου, ένα βιβλίο, όπου όλα περιγράφονται μέσα από τη ματιά ενός κοριτσιού.  Οι πρόσφυγες που καταφθάνουν σήμερα στον τόπο μας, οι πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής  και οι Έλληνες  πρόσφυγες του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου  αποτελούν τον σκελετό του βιβλίου. Συγχρόνως ο αναγνώστης ακολουθεί την πορεία του τελευταίου μεγάλου πολέμου και τις διάφορες ανθρώπινες ιστορίες. 


1-2μμ
Χώρος 1
Γιώτα Κούγιαλη:  "Αργοναυτική εκστρατεία σε κόμικ», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας. Μια δράση για παιδιά και με ενήλικες. Ελάτε να ξαναθυμηθούμε τον αρχαίο μύθο της Αργοναυτικής εκστρατείας, να τον συνδέσουμε με τον τόπο μας και τη μυθολογία του, να διαβάσουμε λίγο από το κόμικ και τέλος, να δημιουργήσουμε το δικό μας.

Χώρος 2
Κώστας Νίκας: Δράση για μικρούς και μεγάλους. Ο συγγραφέας με αφορμή το νέο του βιβλίο «Το όνειρο της τριανταφυλλιάς» (εκδόσεις «ΗΡΑ») διαπραγματεύεται μια τρυφερή ιστορία ανάμεσα σε ένα λουλούδι κι έναν άνθρωπο, που αποθεώνει με γλαφυρότητα την έννοια και τη δύναμη της αγάπης. Μέσα από ζωηρές περιγραφές και λέξεις που καίνε και δίνουν την υγρασία της συγκίνησης, ο αναγνώστης επιχειρεί να διεισδύσει στο θυμικό της ηρωίδας, να βιώσει έντονα την εξεγερμένη αγάπη της, να καταδυθεί στο όνειρό της και να αναδυθεί μαζί της, αγγίζοντας την αλήθεια της.

Χώρος 3
Νικόλας Ανδρικόπουλος: «Η ανάγνωση μιας εικόνας βιβλίου μας αποκαλύπτει… μυστικά…!!!».  Εργαστήρι για γονείς και εκπαιδευτικούς. Η ανάγνωση των εικόνων σ’ ένα εικονογραφημένο βιβλίο, μπορεί να μας αποκαλύψει πολλά μυστικά που δεν μας λέει το κείμενο και, δεν μπορούμε να υποψιαστούμε. Είναι ένας καλός λόγος να συζητήσουμε με το παιδί μας ή με τα παιδιά στη τάξη μας γι αυτές. Όμως πρέπει να εκπαιδευτούμε γι αυτό. Ας κάνουμε λοιπόν μιαν αρχή με τη συνάντησή μαζί μου. Είμαι ο Νικόλας Ανδρικόπουλος εικονογράφος και συγγραφέας βιβλίων για παιδιά, σας περιμένω να συζητήσουμε γι αυτά, με τη παράλληλη προβολή εικόνων, το Σάββατο 9 Απριλίου και ώρα…. Στο χώρο… Άλλωστε μπορείς να μιλάς για εικόνες χωρίς αυτές;

Διάλειμμα για φαγητό

Απογευματινά εργαστήρια
4-5 μμ
Χώρος 1
Γεράσιμος Τσιμπλούλης: Η Αλφαβήτα στη Γραμματούπολη. ΄Ηρα Εκδοτική, Δράση για εκπαιδευτικούς. Ιστορίες φανταστικές και συνάμα σουρεαλιστικές, ταξιδεύουν τα μικρά παιδιά στην «χώρα των Γραμμάτων και των Λέξεων». Οι ιστορίες βασίζονται σε λέξεις που αρχίζουν ή έχουν το κάθε γράμμα. Το φαινόμενο της παρήχησης συμφώνων συναντάται στις περισσότερες ιστορίες. Στους εκπαιδευτικούς θα δοθούν κάποιες ιστορίες και θα κληθούν: α) να συνεχίσουν τις ιστορίες, β) να προτείνουν τρόπους για την εμπέδωση των γραμμάτων με βάση το βιβλίο.

Χώρος 2
Σταυρίνα Λαμπαδάρη: «Μια καινούρια άνοιξη αρχίζει
Μια καινούρια μέρα αρχίζει».
Και μέσα στη μεγάλη γιορτή της φύσης που δονείται και ξαναζωντανεύει, δουλεύουμε και προσδοκούμε την δική μας ψυχική και πνευματική αναγέννηση σ΄ έναν κόσμο τραυματισμένο, θυμωμένο, απελπισμένο, σ' έναν κόσμο διψασμένον για Φως!
Η Σταυρίνα Λαμπαδάρη θα μοιράσει και θα μοιραστεί με τους συμμετέχοντες μηνύματα  από το βιβλίο της «Μια καινούρια μέρα αρχίζει», Εκδόσεις Κοντύλι.
Η καρδιά να μαλακώσει
ο νους να γαληνέψει
η δύναμη να αναδυθεί
μετουσιώνοντας
την δοκιμασία σε δύναμη
την εμπειρία σε σοφία
την ανάγκη σε ανθρωπιά.

Χώρος 3
Ζωή Γεροστάθη: Περπατώντας στον κήπο των βιβλίων. Δράση για παιδιά Δημοτικού.  Έχετε περπατήσει ποτέ στον μαγικό κήπο των βιβλίων; Πού βρίσκεται αυτός ο …παράξενος κήπος; Θέλετε να περπατήσουμε μαζί; και αν χαθείτε περπατώντας στα μονοπάτια του, ποιος θα σας οδηγήσει στην άκρη του; Οι σελιδοδείκτες είναι οι βοηθοί μας σε αυτή τη διαδρομή, σελιδοδείκτες που ξεπήδησαν από τις σελίδες πολλών βιβλίων και θα γίνουν οι οδηγοί μας. Θα μας βοηθήσουν να ξαναθυμηθούμε βιβλία που αγαπήσαμε,  μα και θα μας γνωρίσουν και καινούρια, που βρίσκονται στον μαγικό κήπο των βιβλίων και περιμένουν ένα παιδικό χέρι να τα διαλέξει και να βουτήξει στις σελίδες τους. Ελάτε να περπατήσουμε στα μονοπάτια αυτού του μοναδικού κήπου παίζοντας, με οδηγό μας τους σελιδοδείκτες.

5-6μμ
Χώρος 1
Κωστής Μακρής: Η Εβίτα που νίκησε τα Αποθαρρύνια, Εκδόσεις Πατάκη. Ελάτε μαζί με τον συγγραφέα και εικονογράφο Κωστή Μακρή να φτιάξουμε ένα παραμύθι. Ελάτε να γνωρίσουμε τα Ενθαρύννια και τα Αποθαρρύνια και να αποφασίσουμε μαζί για το αν στη δική μας ιστορία θα νικήσει ο φόβος ή το θάρρος. Στο τέλος θα ζωγραφίσουμε όλοι μαζί τις εικόνες της ιστορίας μας.

Χώρος 2
Γιώργος Μπουμπούσης: Οι «Κερδιστανοί-Χανιστανοί και… μια χαδιάρα φάλαινα», εκδόσεις Ελληνοεκδοτική. ΄Ενα παραμύθι για παιδιά ηλικίας 4-8 ετών περίπου, με θέμα του τη στάση μας απέναντι στην νίκη και την ήττα. Ο Γιώργος Μπουμπούσης θα επιχειρήσει μια δραματοποιημένη αφήγηση με θεατές και ηθοποιούς τα ίδια τα παιδιά, ενώ θα ακολουθήσει παιχνίδι βασισμένο στο βιβλίο! Με οδηγό την ιστορία και τους ήρωές της θα φωτίσουμε δημιουργικά διαφορετικές πτυχές της νίκης, της ήττας και των συναισθημάτων που αναπτύσσονται όταν κερδίζουμε ή χάνουμε!!!

Χώρος 3
Ελένη Δικαίου: Ένας ήρωας με πέταλα, Εκδόσεις Πατάκη.
Η συγγραφέας Ελένη Δικαίου και η παιδαγωγός Χρυσάνθη Κυρίτση προσκαλούν τους μικρούς  φίλους να συναντήσουν τους ήρωες του βιβλίου, τον Αλέκο τον γαϊδαράκο  και την παρέα του και να συμμετάσχουν  σε παιχνίδια και δραστηριότητες για την  ομορφιά της φιλίας και την αποδοχή της διαφορετικότητας, για τη χαρά της περιπέτειας και τη δύναμη της θέλησης,  που μπορεί να νικήσει  τα πάντα.


6-7μμ
Χώρος 1
Στέφανος Παπαδόπουλος: «Η παχουλή βατραχίνα». Δράση για παιδιά 3 έως 9χρονών. Ένα τρυφερό παραμύθι για την διαφορετικότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Μέσα από την ανάγνωση του παραμυθιού από τον ίδιο τον συγγραφέα με ταυτόχρονη προβολή σε προτζέκτορα και κάρτες συναισθημάτων “ντυμένες” με κλασική μουσική, τα παιδιά θα εκφραστούν εσωτερικά μέσα από ένα δημιουργικό παιχνίδι, θα παίξουν, θα χαρούν, θα υποδυθούν ρόλους.                                   

Χώρος 2
Γιώργος Κατσέλης,: Ο θησαυρός του Θεόφιλου, εκδόσεις Χριστάκη.  Ο Γιώργος Κατσέλης μας ξανασυστήνει τον φουστανελά ζωγράφο Θεόφιλο και μας αποκαλύπτει τον αληθινό του θησαυρό. Από τα παιδικά του χρόνια στη Λέσβο μέχρι τον Βόλο και τα άλλα μέρη όπου έζησε, ο Θεόφιλος πορεύτηκε στη ζωή με μοναδικό εφόδιο τα όνειρά του, την παιδική ψυχή του κι ένα κασελάκι με τα σύνεργά του. Με οδηγό το κασελάκι του Θεόφιλου και το παραμύθι με τις ζωντανές εικόνες του Νικόλα Ανδρικόπουλου τα παιδιά θα κάνουν ένα νοητό ταξίδι στη μαγεία της ζωής και της τέχνης του σπουδαίου λαϊκού μας ζωγράφου.

Χώρος 3
Καλλιόπη Γραμμένου: «Τα φτερωτά σανδάλια του μικρού  Παυσανία», εκδόσεις ΄Ιαμβος. Δράση για γονείς και εκπαιδευτικούς. Ο Παυσανίας και η Κυβέλη, οι ήρωες του βιβλίου μαθαίνουν από τις ιστορίες του παππού Ντίνου για τον πλούτο της χώρας μας (μυθολογία, γεωγραφία, παραδόσεις και θρύλους). Τα παιδιά αποζητούν όλο και πιο πολύ τις ιστορίες που με περίσσια  αγάπη τους διηγείται και ταξιδεύουν μαζί τους από τη μια άκρη της Ελλάδας μέχρι την άλλη! Ελάτε να βρούμε στο χάρτη τους ήρωες- θεούς και να κάνουμε την αντιστοιχία με το βουνό και το νομό που «έδρασαν». Να παίξουμε memory με τα σύμβολα των 12 Θεών και με τη βοήθεια του ρυθμού, να βρούμε τα ζευγάρια τους (θεοί- σύμβολα).


7-8μμ
Χώρος 1
Εύη Γεροκώστα:  «Ιστορίες ενός λαστιχένιου κίτρινου δράκου» Με αφορμή το βιβλίο της «Μια μέρα που έγινε νύχτα» (εκδόσεις Χριστάκη 2013), η παραμυθού Εύη Γεροκώστα μοιράζεται με μικρούς και μεγάλους ιστορίες από την προφορική παράδοση του κόσμου και τη λογοτεχνία.

Χώρος 2
Τασούλα Τσιλιμένη: Μια δράση για γονείς και εκπαιδευτικούς. Πώς διαβάζουμε ένα εικονογραφημένο βιβλίο σε παιδιά. Συζήτηση για τρόπους ανάγνωσης και αξιοποίησης του βιβλίου, για την καλλιέργεια της βιβλιοφιλίας και της κριτικής σκέψης των παιδιών.

Χώρος 3
Βαγγέλης Ηλιόπουλος: Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ποτέ… αχινό! Εκδόσεις Πατάκη.  Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει στον Βόλο και μαζί με τον συγγραφέα του Βαγγέλη Ηλιόπουλο καλεί όλα τα παιδιά με την αγάπη τους να βάλουν γκολ στις διακρίσεις και στον ρατσισμό.

 8μ.μ. Θεατρικό
Η θεατρική ομάδα «Θ» παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση που συνδυάζει υποκριτική και κουκλοθέατρο : «ENAΣ ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΦΙΛΟΣ» του Δ.Μικιού
 Μια παράσταση για μικρά παιδιά που μας ταξιδεύει μένα μοναδικό τρόπο στον κόσμο της φιλίας, της διαφορετικότητας και της αποδοχής. Δύο ηθοποιοί υποδύονται τους δύο αφηγητές της ιστορίας μας και δίνουν ζωή σε πέντε κούκλες, οι οποίες παρασύρουν τα παιδιά σε μια περιπέτεια γεμάτη χρώματα, μουσική, παιχνίδια, αλλά και υπέροχα μηνύματα. Ο μικρός μας πρωταγωνιστής το «Κάτι άλλο» , ένα πλασματάκι που δε μοιάζει με κανένα ζωάκι στο δάσος λαχταρά να κάνει φίλους, μα ο εγωισμός, η αλαζονεία, η ματαιοδοξία και η λαιμαργία στέκονται εμπόδιο στην προσπάθεια του αυτή. Το μαγικό σκηνικό πλαισιώνει τους κουκλοήρωες του έργου μας και τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά και γίνονται μέρος αυτού του διασκεδαστικού μα συνάμα διδακτικού παραμυθιού. 
Μουσική: Αστέριος Πολυχρονίδης,
Σκηνογραφία-Κοστούμια: Μελισάνθη Βακιρτζή
Κούκλες: Τζένη Κοψαχείλη
Ηθοποιοί- Εμψύχωση: Αστερόπη Χαριτίδου, Χαράλαμπος Παυλίδης


Δείπνο

Κυριακή 10 Απριλίου

Πρωινά εργαστήρια
10-11πμ
Χώρος 1
Φαίδρα Παπαναστασίου: Δράση για εκπαιδευτικούς. Κάθε βιβλίο είναι και ένα ταξίδι, και κάθε ταξίδι διευρύνει τους ορίζοντές μας και μας εξελίσσει πνευματικά!  Ας μάθουμε να ταξιδεύουμε με τα παιδιά μας και ας τα αφήσουμε να μας δείξουν τον κόσμο με τα μάτια τους...

Χώρος 2
Εύη Γεροκώστα: «Ασήμαντα περιστατικά» Δράση για ενήλικες.. «Όποιος στου Μυθοδαίμονα πιαστεί τα δίχτυα είναι χαμένος από χέρι. Με παραμύθια κι υποσχέσεις για φήμη και για δόξα, την ψυχή μαυλίζει του παραμυθά κι αφού τον κάνει υποχείριό του, βαθιά μες στην αφάνεια τον βυθίζει…». Η παραμυθού Εύη Γεροκώστα μοιράζεται με ενήλικες τις παραμυθογραμμένες ιστορίες του ποιητή και πεζογράφου Αργύρη Χιόνη.

Χώρος 3
Στέφανος Παπαδόπουλος: «Ο ταχυδρόμος δεν είναι για φάγωμα». Δράση για παιδιά 4 έως 10 ετών. Ένα ευρηματικό παραμύθι για την αποδοχή της διαφορετικότητας που αναδεικνύει την αξία της τέχνης και της αισθητικής μαζί με το αξιοθαύμαστο πάθος των γνήσιων ταλέντων. Μια ιστορία όπου τα παιδιά μαθαίνουν να παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους και να εκφράζουν αυτό που αισθάνονται. Με αφορμή έναν ζωγραφικό πίνακα, μια ιστορία, ένα συναίσθημα τα παιδιά συγκεκριμενοποιούν αυτό που νιώθουν και ενθαρρύνονται να το εκφράσουν με έναν ευφάνταστο τρόπο. Δημιουργική αφήγηση από τον ίδιο τον συγγραφέα, προβολής του παραμυθιού σε προτζέκτορα, δραματοποίηση και βιωματικό ”εργαστήρι” ζωγραφικής με μεταμορφώσεις που αξιοποιεί τα εικαστικά και το θέατρο.


11-12 πμ
Χώρος 1
Γιώργος Κατσέλης: «Το συναξάρι του κυρ Αλέξανδρου», εκδόσεις Χριστάκη. Μια δράση για μικρούς και μεγάλους. Τον είπαν "Άγιο των γραμμάτων" και "Φτωχούλη του Θεού". Ο κυρ Αλέξανδρος της Σκιάθου, ο δικός μας κυρ Αλέξανδρος, που ήξερε μοναδικά να "ζωγραφίζει" με την πένα του τα ήθη και τους ανθρώπους μιας άλλης εποχής. Τόσο μακριά από τη δική μας, τόσο κοντά στη ψυχή μας. Ο Γιώργος Κατσέλης μας παρουσιάζει μέσα από μια διαδραστική αφήγηση που πλαισιώνεται από τις υπέροχες εικόνες του αγιογράφου Μπάμπη Πυλαρινού το αληθινό παραμύθι της ζωής του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Χώρος 2
Μάρω Αισώπου : Εργαστήρι για εκπαιδευτικούς .Η Μάρω Αισώπου, συγγραφέας και αφηγήτρια παιδικών ιστοριών και παραμυθιών, θα συζητήσει με ομάδα εκπαιδευτικών τις εμπειρίες της από την παρουσίαση του βιβλίου της ''Ακου να δεις'', που κυκλοφορεί από την ΄Ηρα Εκδοτική, μέσα στις τάξεις Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων, καθώς και από την αφήγηση ελληνικών λαϊκών παραμυθιών στις Δράσεις παραμυθιών ''Παραμύθια απ’ το σεντούκι'' που οργανώνει η ίδια στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου.

Χώρος 3
Αγγελική Κούρκουλου –Παναγιώτης Μπερλής:  Η ομάδα PanAngel8Arts θα πραγματοποιήσει ένα μουσικοεικαστικό εργαστήρι για παιδιά βασισμένο σε απόσπασμα του παραμυθιού «Το δέκατο έβδομο κιβώτιο» του συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή, ο οποίος θα αφηγείται, καθώς η ζωγράφος Αγγελική Κούρκουλου θα ζωγραφίζει, ο συνθέτης Παναγιώτης Μπερλής θα παίζει στο πιάνο και τα παιδιά θα ζωγραφίζουν από τις θέσεις τους.

12-1 μμ
Χώρος 1
Εργαστήρι για εκπαιδευτικούς. Η  Έλενα Στανιού, με αφορμή το νέο της βιβλίο, Το μυστικό της ριγέ βαλίτσας, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ψυχογιός, θα συζητήσει με ομάδα εκπαιδευτικών τρόπους παρουσίασης του βιβλίου της στη σχολική τάξη. Το βιβλίο απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου έως και Τετάρτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου.

Χώρος 2
Γιώργος Μπουμπούσης: Η «Συναισθηματική Διαλεκτική» για παιδιά. Η «Συναισθηματική διαλεκτική» είναι μία μέθοδος προσωπικής ανάπτυξης και ενδυνάμωσης όλων εκείνων των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας που βελτιώνουν την καθημερινότητά μας. Ο Γιώργος Μπουμπούσης, με την ιδιότητα του ψυχολόγου-συγγραφέα,  θα επιχειρήσει μία περιγραφή της «Συναισθηματικής  Διαλεκτικής για παιδιά» και των βασικών αξόνων της.  Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν μικρές βιωματικές δράσεις με γονείς και παιδιά, όπου θα αναδειχθούν με ευχάριστο τρόπο πτυχές της μεταξύ τους σχέσης  αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς μας. Στο τέλος, με αφορμή τη «Συναισθηματική Διαλεκτική», θα γίνει σύντομη αναφορά στο καινούριο του μυθιστόρημα για παιδιά «Πιο πολύ κι από βιντεοπαιχνίδι» με μία μικρή συζήτηση προβληματισμού πάνω στους κινδύνους της συνεχούς έκθεσης των νέων στα ηλεκτρονικά παιχνίδια …

Χώρος 3
Χρήστος Δημόπουλος, Κατασκευές από το Ουράνιο Τόξο(Εκδόσεις Ψυχογιός). Στην εποχή μας, που τα παιδιά συχνά κολλάνε μπροστά σε μια οθόνη, που δεν χρησιμοποιούν παρά τρία απ' τα δέκα δάχτυλά τους (τους δυο αντίχειρες για στέλνουν μηνύματα και τον δείκτη για ν' ανοίγουν την ταμπλέτα και να κινούν τον κέρσορα) ο Χρήστος Δημόπουλος τους ανοίγει έναν ξεχασμένο δρόμο. Αυτόν της χειρωνακτικής δουλειάς. Είναι εύκολο να φτιάξει κανείς κάτι από ένα κομμάτι χαρτί, χωρίς μολύβι, χάρακα, ψαλίδι, σελοτέιπ ή συνδετήρες; Κι όμως είναι! Αρκεί λίγη υπομονή, λίγη πειθαρχία και μπόλικη φαντασία και τότε θαύματα μπορούν να συμβούν!


1-2 μμ
Χώρος 1
Ευαγγελία Κανταρτζή:  Πώς θα αγαπήσω το βιβλίο!».  Οι έρευνες δείχνουν  ότι το διάβασμα δεν είναι μια από  τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών.  Πώς μπορούμε ως γονείς να καλλιεργήσουμε την αγάπη για το βιβλίο και γενικότερα για το διάβασμα στα παιδιά; Πώς μπορούμε από την πολύ μικρή ηλικία να οδηγήσουμε και να αναπτύξουμε την αγάπη για το βιβλίο και μάλιστα για το «καλό» βιβλίο. Ως γονείς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, με παιγνιώδεις και διασκεδαστικούς τρόπους, να ανακαλύψουν τη μαγεία που κουβαλάει ένα βιβλίο καθώς η  καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας ξεκινά από την μικρή ηλικία.   Γιατί το διάβασμα είναι  και πρέπει να είναι πάντα μια απόλαυση….

Χώρος 2
Καίτη Καραχάλιου: Μουσικοθεατρικές δράσεις που ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες που δουλεύουν με μικρά παιδιά. Ένα εισαγωγικό πρόγραμμα μουσικών και θεατρικών δράσεων, που ξεκινούν από το διάβασμα ενός βιβλίου και μας οδηγούν στο ανέβασμα μιας παράστασης. Θέατρο, μουσική, κίνηση και εικαστικά συνδυάζονται σε ένα χαρούμενο, γιορταστικό και χρωματιστό περιβάλλον.

Χώρος 3
Μαρίνα Γιώτη: «Σκουφοκοκκινίτσα», Εκδόσεις Διόπτρα. Δράση για παιδιά 4-7 ετών. Δύο όψεις μιας ιστορίας σε ένα βιβλίο. Η διάσημη ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας, όπως την ξέρουμε, αλλά και η ιστορία… αλλιώς, ιδωμένη από μια άλλη οπτική γωνία.  Τι πραγματικά έγινε στο δάσος; Ποιος ήταν τελικά αυτός ο Κυνηγός και πώς βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή εκεί για να σώσει την Κοκκινοσκουφίτσα; Ήταν ο Κακός ο Λύκος τόσο κακός όσο νομίζουμε; Τι γύρευε η μικρή Κοκκινοσκουφίτσα μόνη της στο δάσος; Ο δαιμόνιος ρεπόρτερ, Φάνης ο Μπούφος, είναι αποφασισμένος να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις του γνωστού παραμυθιού. Ένα βιβλίο που μιλάει για τον ρατσισμό στα κλασικά παραμύθια, τον σχολικό εκφοβισμό και τη φιλία. Ένα εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς που μαθαίνει στα παιδιά να διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές και να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη. Γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα, αλλά και δυο όψεις τα νομίσματα…


Γεύμα

Απογευματινά εργαστήρια
4-5 μμ
Χώρος 1
Η Γιολίνα Αποστολάκη με αφορμή το νέο της βιβλίο, "Νυχτοπερπατήματα", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο θα συναντήσει μαθητές αναγνώστες της για να συνομιλήσει μαζί τους για τη ζήλια, τον φόβο και ... "νυχτοπερπατήματα" σε μια προσπάθεια δημιουργικής έκφρασης των μικρών μας φίλων. (Δράση για παιδιά 5-7 ετών)

Χώρος 2
Η Αντιγόνη Σδρόλια θα παρουσιάσει το βιβλίο της "Η συμμορία των πέντε" (εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ) που απευθύνεται σε παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και σε μαθητές γυμνασίου. Θα παρουσιαστούν με βιωματικό τρόπο τα κύρια θέματα που θίγονται στο βιβλίο, όπως η εξάρτηση των παιδιών από τις ηλεκτρονικές συσκευές, το θέμα της παιδικής εργασίας και το θέμα της κακοποίησης των ζώων σε τσίρκο.
Χώρος 3
Δάφνη Φιλίππου: "Ιστορίες για να ονειρεύεσαι παιχνίδια για να μεγαλώνεις", εκδόσεις Καστανιώτη. Εργαστήρι για εκπαιδευτικούς. Με αφόρμηση το βιβλίο της αυτό η Δάφνη Φιλίππου συνομιλεί με εκπαιδευτικούς  για τον σημαντικό τους ρόλο ως εμψυχωτές ομάδων παιδιών και ενηλίκων. Τα θέματα και το δομημένο σενάριο των παραμυθιών, καθώς και οι βιωματικές τεχνικές και ασκήσεις που προτείνονται στο βιβλίο, μετατρέπουν τα παιδιά και τους ενήλικες από παθητικούς ακροατές σε ενεργητικούς συμμετέχοντες. Μέσα από τις 113 ιστορίες/παραμύθια και τις 127 ασκήσεις, οι εμψυχωτές έχουν τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν τις τεχνικές παρέμβασής τους σε ομάδες που στοχεύουν στην ανάπτυξη προσωπικών, κοινωνικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων, όπως: αυτογνωσία, ενεργητική ακρόαση, επικοινωνία, διαχείριση συγκρούσεων, διαχείριση άγχους, συνεργασία, ανάπτυξη δημιουργικότητας/αυτοεκτίμησης κ.λ.π.

5μμ Μουσική εκδήλωση

Η συγγραφέας Ράνια Μπουμπουρή και η ερμηνεύτρια Βασιλική Καρακώστα παρουσιάζουν και σας προσκαλούν να τραγουδήσετε μαζί τους... «Μια τρελή τρελή ΑΒ» από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σε μελοποίηση του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου!
To Δημοτικό Ωδείο Βόλου συμπληρώνει την μουσική εκδήλωση και κλείνει το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου με μελωδίες από τα σύνολα:
·           Κιθαριστικό σύνολο «Επί Χορδών και Τάστων»: Υπεύθυνος καθηγητής/Διδασκαλία: Αργύρης Μπατσκίνης
·           Καμεράτα Νέων Δημοτικού Ωδείου Βόλου,  Διδασκαλία: Απόστολος Μητράς, Θέμης Βαγενάς, Διεύθυνση: Θέμης Βαγενάς
·           Παιδική Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Βόλου, Υπεύθυνη καθηγήτρια/ Διδασκαλία: Σύλβια Τσιμπανάκου. Στο πιάνο η Ελένη Βελέντζα

Λήξη 1ου Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου

                                                                          
           Είσοδος ελεύθερη
Βιογραφικά
 Μάρω Αισώπου: ΄Εχει ειδικευτεί στην ενεργό συμμετοχή των γονέων στην εκπαίδευση του βαρήκοου - κωφού παιδιού στην Αμερική ( John Tracy Clinic ,L.A.) και δραστηριοποιείται στη χώρα μας στον τομέα αυτόν. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το τμήμα ειδικής αγωγής του Πανεπιστημίου. Θεσσαλίας. Αυτό το θέμα πραγματεύεται και στο βιβλίο της ''Ακου να δεις''(παραμύθι), που αποτελεί την αφορμή να συζητά στα σχολεία για τη διαφορετικότητα .Εκτός από παραμύθια γράφει θεατρικά έργα για ενήλικες και παιδιά που έχουν ανεβεί με επιτυχία στην πόλη μας. Μοιράζεται τα ποιήματά της με το κοινό με την ομάδα προφορικής ποίησης Volos Poetry Slam. Παίζει όμως και στο θέατρο ως μέλος του θεατρικού εργαστηρίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου. Είναι υπεύθυνη της δράσης 'Παραμύθια απ' το σεντούκι' στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου

Κασσιανή Αμυγδαλίτση: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Κατέχει δίπλωμα πιάνου, μονωδίας και πτυχίο αρμονίας.  Ασχολείται με τη διδασκαλία στο πιάνο, στη μονωδία, στο ερασιτεχνικό τραγούδι αλλά και στη προετοιμασία μαθητών για τις εξετάσεις του μουσικού σχολείου. ΄Εχει συμμετάσχει σε πολλά μουσικά σχήματα της πόλης του Βόλου σε ποικίλα μουσικά είδη (σχήματα κλασσικής μουσικής, τζαζ, έντεχνο, ροκ,  παραδοσιακής μουσικής κλπ). Στο δημιουργικό κομμάτι μπήκε με την στιχουργική – ποίηση (με δύο βραβεία σε πανελλήνιους διαγωνισμούς) και ακολούθησε η σύνθεση μουσικής.  Οι πρώτες συνθέσεις ήρθαν για να ντύσουν μουσικά τους στοίχους της και μετά ακολούθησαν μελοποιήσεις ποιημάτων ποιητών  όπως ο Χάρης Μελιτάς, ο Χάρης Παπασάββας, η Έλενα Ψαραλίδου καθώς και της μητέρας της, Ελένης Αμυγδαλίτση Αργυροπούλου με την οποία είναι μέλη της ποιητική ομάδας Poetry Slam στον Βόλο. Συνεργάζεται με τη θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και έχει γράψει πρωτότυπη μουσική για δύο έργα, το «Τα καινούργια ρούχα του Βασιλιά» και το «Ρεμπέτικοι Καημοί –Κόκκινα φανάρια».  Στο «Ρεμπέτικοι Καημοί –Κόκκινα φανάρια» έγραψε και τους στίχους των τραγουδιών που ακούγονται στην παράσταση.   Αυτό τον καιρό συνεργάζεται με το ΔΟΕΠΑΠ- ΔΗΠΕΘΕ Βόλου στη μουσική σύνθεση για το έργο «Όνειρο καλοκαιρινής νυκτός».

  Νικόλας Ανδρικόπουλος: από το 1955 που γεννήθηκα όλο μεγάλωνα. Κάποια μέρα όμως του 1993, ήρθε ένας κόκκινος φουσκωτός ανθρωπάκος και μου ψιθύρισε κάτι στο αυτί. Από εκείνη τη στιγμή άρχισα να εικονογραφώ παιδικά βιβλία ,να κολυμπώ σε χρώματα και να κάνω συννεφένιες σκέψεις. Ένα παράξενο πράγμα όμως, από τότε έπαψα να μεγαλώνω και γνώρισα ήρωες παραμυθιών που με έμαθαν και να μικραίνω. Μερικές φορές βραβεύτηκα, γιατί λέει, τα καταφέρνω καλά στο παιχνίδι της εικονογράφησης και η χαρά μου τότε ήταν πολύ μεγάλη. Ίσως οι πιο σημαντικές, ήταν το 1993 με το 1ο βραβείο στην Τεχεράνη, το 1999 με το Κρατικό βραβείο στην Ελλάδα και το 3ο βραβείο πάλι στην Τεχεράνη ή, το 2002 η υποψηφιότητά μου για το βραβείο Άντερσεν. Ξέχασα να σας πω, ο κόκκινος φουσκωτός ανθρωπάκος μου είχε ψιθυρίσει στο αυτί: «Ανακάλυψε τα μυστικά και τα μυστήρια του κόσμου των παιδιών».

Γιολίνα Αποστολάκη: IANOS
Γεννήθηκε στον Βόλο. Σπούδασε Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και απέκτησε Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών από το ΤΜΧΠΠΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου από το 2007.Ζεί στον Βόλο, είναι παντρεμένη και έχει δύο γιούς. "Η Λου και το Πολύχρωμο κουνούπι" είναι το πρώτο της παραμύθι γραμμένο με ευαισθησία και περισσή τρυφερότητα.

 Φωτεινή Βασιλείου: Από παιδί αφηγείται παραμύθια σε μικρούς και μεγάλους. Τους ήρωες των παραμυθιών της δεν τους έχει φανταστεί, τους έχει συναντήσει, όπως λέει η ίδια, και έχει πάρει απ’ αυτούς την άδεια να αφηγηθεί τις ιστορίες τους με το δικό της τρόπο. Η Φωτεινή αγαπάει το καλοκαίρι και τα δεντρόσπιτα και δεν της αρέσει ο χειμώνας, γιατί κρυώνει πολύ και αναγκάζεται να ντύνεται σαν το κρεμμύδι! Τρελαίνεται για τα γλυκά και παθαίνει αμόκ ειδικά με τα κοκ. Καλό είναι επίσης να γνωρίζετε πως κάποτε κατάφερε να ξεφύγει από μια πανούργα μάγισσα που την κρατούσε κλειδωμένη σε ένα ασανσέρ και είχε καταπιεί το κλειδί. Ευτυχώς που ένας κλειδαράς είχε κολλήσει ένα αυτοκόλλητο με το τηλέφωνό του δίπλα στην πόρτα κι έτσι δραπέτευσε. Αγαπημένες της ασχολίες είναι να ζωγραφίζει τουβλάκια στους τοίχους του σπιτιού της στον Πυργετό και να κανονίζει κρυφά ραντεβού τα βράδια του καλοκαιριού με τις αλεπουδίτσες της Ξηρονομής. Σε ένα παράλληλο σύμπαν η ίδια κοπέλα αφού τελείωσε το Λύκειο στην Αμερική, έζησε στην Αθήνα και σπούδασε Ψυχολογία, συνέχισε την εκπαίδευσή της στο Λονδίνο και είναι εκπαιδεύτρια Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού και Ύπνωσης.


Εύη Γεροκώστα: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία αλλά και λογοτεχνική μετάφραση.  Από το 2004 ήταν υπεύθυνη του τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Έχει μεταφράσει πάνω από 30 βιβλία για παιδιά και ενήλικες. Έχουν εκδοθεί τρία εικονογραφημένα βιβλία της για παιδιά και ένα εικογραφημένο βιβλίο της για ενήλικες. Το 2002 μια κόκκινη κλωστή την έφερε στο δρόμο της αφήγησης. Αφηγείται επαγγελματικά σε μικρούς και μεγάλους και παραστάσεις της φιλοξενούνται σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, μουσικές σκηνές, θέατρα, φεστιβάλ κ.α., στην Ελλάδα και το εξωτερικό. ΄Εχει πειραματιστεί συνδυάζοντας την αφήγηση με άλλες τέχνες: μουσική, ζωγραφική, χορός, θέατρο. Τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στην αφήγηση παραμυθογραμμένων ιστοριών της λογοτεχνίας. Άλλες απευθύνονται σε μικρούς, άλλες σε ενήλικες, ιστορίες που σαγηνεύουν όσους τις ακούν, κυρίως όμως εκείνη.

 Ζωή Γεροστάθη: Γεννήθηκε στον Βόλο και μεγάλωσε στην Αργαλαστή. Υπηρετεί ως  δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο της Άλλης Μεριάς. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου  Θεσσαλίας  και πήρε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης  στο παιδαγωγικό παιχνίδι και παιδαγωγικό υλικό για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας. Ανήκε στην ομάδα επιμορφωτών του παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τα νέα σχολικά εγχειρίδια και συμμετείχε ως επιμορφώτρια σε ημερίδες που οργανώθηκαν από το γραφείο σχολικών συμβούλων για τη διδασκαλία της γλώσσας στην Α΄ τάξης Δημοτικού, καθώς και για την οργάνωση σχεδίων εργασίας  με ποικίλη θεματολογία. Η παιγνιώδης διάσταση της μάθησης είναι το όραμά της για τούτο έχει παράξει εκπαιδευτικό υλικό και έχει οργανώσει  πολλές βιωματικές δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά μέσα στον χώρο του σχολείου.

Μαρίνα Γιώτη:   Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Marketing και Καλές Τέχνες στο Georgetown University της Washington, DC όπου αποφοίτησε το 1997. Μέχρι το 1999 φοίτησε στο Pratt Institute στη Ν. Υόρκη σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας και εικονογράφηση από το οποίο αποφοίτησε με τιμητικές διακρίσεις. Από το 2003 είναι βραβευμένη δημιουργική διευθύντρια και συνέταιρος στην εταιρία συμβούλων marketing, Sonar και πρόεδρος στο αθλητικό κέντρο Sunny Sports Club. Έχει τιμηθεί με το John Peter’s Publication Award από το Art Directors Club της Ν. Υόρκης και τα Διεθνή βραβεία Pentawards για τη δουλειά της.

. Καλλιόπη Γραμμένου: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, παιδαγωγικά και εμψυχώτρια διδακτικής ύλης. Ήταν υπεύθυνη διδασκαλίας στο “Εργαστήρι της Βιβλιοθήκης” του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, στα τμήματα “Εικόνα & γραφή” και “Θεατρικό παιχνίδι”. Υπεύθυνη σύνταξης στην εφημερίδα “Χαρτί και Καλαμάρι” της παιδικής ενότητας “Ο Μαγικός Κόσμος του Ηρακλή”, παραδίδοντας επίσης μαθήματα θεατρικής αγωγής σε σχολεία και αρθρογραφώντας στο μηνιαίο περιοδικό “Το παιδί μου κι εγώ”, σε τοπικές εφημερίδες και ενημερωτικά blog. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις για το παιδικό θέατρο, αντλώντας θέματα από τη μυθολογία και τη λαογραφία του τόπου μας.  Σήμερα, είναι υπεύθυνη ύλης στο aylogyros.blogspot.com και παράλληλα αρθρογραφεί, με θέμα το παιδί.

Δημόπουλος Χρήστος: Ο Χρήστος Δημόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Επί σειρά ετών παρουσίαζε την βραβευμένη εκπομπή της ΕΡΤ Ουράνιο Τόξο. Τα τελευταία χρόνια γράφει βιβλία για παιδιά.


 Ελένη Δικαίου: γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία Βόλου. Τελειώνοντας το λύκειο, ήρθε στην Αθήνα και για αρκετά χρόνια εργάστηκε στις Δημόσιες Σχέσεις του ΟΤΕ. Με τη λογοτεχνία άρχισε να ασχολείται από τα μαθητικά της χρόνια στέλνοντας συνεργασίες στο περιοδικό "Διάπλασις των παίδων". Το 1991 κάνει την πρώτη της εμφάνιση στη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους με το μυθιστόρημα "Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά" (Ακρίτας, 1991, 3η έκδ. από τις Εκδόσεις Πατάκη, 2000), που βραβεύτηκε από την Ένωση Σμυρναίων, έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί στα γαλλικά. Ακολουθούν τρία ακόμα μυθιστορήματά της για μεγάλα παιδιά:"Οι θεοί δεν πεθαίνουνε στην Πέλλα", βραβείο Κέντρου Τέχνης Παιδιού, "Μου μαθαίνετε να χαμογελάω, σας παρακαλώ;", έπαινος Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου,"Αναζητώντας τους χαμένους ήρωες", τιμητική διάκριση Premio Europeo Pier Paolo Vergerio από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα. Το 2004 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείου Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά για το βιβλίο της "Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα", μια μυθιστορηματική ανάπλαση της "Οδύσσειας" από τη διπλή σειρά (για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά) με θέματα από την ελληνική μυθολογία. ΄Εχει γράψει επίσης πολλά βιβλία για μικρότερα παιδιά. Δικαιωματικά είναι υποψήφια για το βραβείο Andersen 2016 συγγραφής βιβλίων για παιδιά.

 Λάσκαρης Ζαράρης: Ο Λάσκαρης Π. Ζαράρης γεννήθηκε στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου και του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων της Αθήνας. Με αγάπη για τη λογοτεχνία και τη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών, δημοσιεύει στο προσωπικό του ιστολόγιο: «ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ», κριτικές παρουσιάσεις που γράφει για νέους λογοτέχνες (ποιητές και πεζογράφους). Από το 2008 μέχρι σήμερα έχει βραβευτεί επανειλημμένα από Φιλολογικούς Συλλόγους, Ενώσεις Λογοτεχνών, Πολιτιστικές Εταιρείες και Λογοτεχνικά Περιοδικά σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς σε διαφορετικά είδη του λόγου: ποίηση, διήγημα, δοκίμιο, νουβέλα και παιδικό μυθιστόρημα. Έχει διατελέσει μέλος κριτικών επιτροπών αξιολόγησης σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς Ποίησης, Διηγήματος, Δοκιμίου και Παραμυθιού.

Βαγγέλης Ηλιόπουλος: Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε παιδαγωγικά και θεολογία. Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο λογοτεχνίας για παιδιά, "Η ιστορία της ζαρωμένης κάλτσας". Το 1997 κυκλοφόρησε ο "Τριγωνοψαρούλης", που σύντομα έγινε διάσημος και αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους. Από τότε κυκλοφόρησαν πολλά βιβλία του -μερικά από τα οποία βραβεύτηκαν από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, το περιοδικό "Διαβάζω" κ.τ.λ. Επίσης βιβλία του κυκλοφορούν στο εξωτερικό, ενώ συναντάει συχνά τους αναγνώστες του, σε σχολεία και σε φεστιβάλ βιβλίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ελληνικού τμήματος της IBBY) από το 2008-2015.

 Ευαγγελία Κανταρτζή: Σχολική Σύμβουλος Π.Ε., Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (http://www.ekedisy.gr/), Διευθύντρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή (παιδαγωγικό τμήμα) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατόπιν πήρε το πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Το 1990 πήρε το δίπλωμα του Μεταπτυχιακού Κύκλου Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Παιδαγωγικού Τμήματος. Το 2001 αναγορεύτηκε διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο Hull της Αγγλίας με θέμα της διδακτορικής διατριβής “Τα στερεότυπα για το ρόλο των δύο φύλων στα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια του δημοτικού σχολείου”. ΄Αρθρα της με παιδαγωγικό περιεχόμενο έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα παιδαγωγικά περιοδικά.

Θεόδωρος Καρακασίδης: Αναπληρωτής Καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ζει και εργάζεται στον Βόλο. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου και μεγάλωσε, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Παρίσι. Έχει διδάξει Φυσική και άλλα μαθήματα σε πολλούς φοιτητές και όχι μόνο, έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους ερευνητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει συγγράψει τέσσερα πανεπιστημιακά συγγράμματα. Ο «Ρούλης ο Επιστημογατούλης (και η επιστημοπαρέα του)» είναι το πρώτο του βιβλίο για παιδιά.

Βασιλική Καρακώστα: Γεννήθηκε στην Γλύφα. Σπούδασε πιάνο, θεωρητικά, βυζαντινή μουσική και φωνητική.  Ξεκίνησε από 15 ετών με παραδοσιακές ορχήστρες, όπως η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας. Από το 2001 μέχρι σήμερα ζει στην Αθήνα. ΄Εχει συνεργαστεί με επιφανείς συνθέτες και τραγουδοποιούς,  όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Παπάζογλου, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Γιάννης Σπανός, Κώστας Λειβαδάς, καθώς επίσης και με δημοφιλείς δεξιοτέχνες και ερμηνευτές όπως ο Πετρολούκας Χαλκιάς, Γιάννης Κότσιρας, Γεράσιμος Ανδρεάτος , κ. α. Από το 2007 περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε στέκια της Αθήνας. Έντεχνα, ελαφρά, λαϊκά του ‘50, παραδοσιακά του Πόντου, της Θράκης, της Ηπείρου αλλά και σύγχρονα λαϊκά. Με ρεπερτόριο το οποίο εκτείνεται από το παραδοσιακό στο μοντέρνο και από το λαϊκό στο έντεχνο, η φωνή της Βασιλικής δίνει ξεχωριστή πνοή στα τραγούδια που έχει επιλέξει.

 Καίτη Καραχάλιου: Μουσικοπαιδαγωγός και Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. Μένει μόνιμα και εργάζεται στον Bόλο. Ως Mουσικοπαιδαγωγός και Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, ξεναγεί μικρούς μαθητές προσχολικής και  σχολικής ηλικίας, στον κόσμο της Μουσικής, του Θεάτρου και της Tέχνης γενικότερα. Ως υπεύθυνη του επιμορφωτικού κύκλου για ενήλικες, οργανώνει και εισηγείται σε  ετήσια εκπαιδευτικά σεμινάρια Mουσικοκινητικής Aγωγής, Θεατρικού Παιχνιδιού και Mουσικοθεατρικών Δράσεων, για παιδαγωγούς και καλλιτέχνες. Οργανώνει επίσης  σεμινάρια μικρής και μεγάλης διάρκειας με προσκεκλημένους εισηγητές, τα οποία έχουν σαν στόχο να φέρουν πιο κοντά την Τέχνη στην Εκπαίδευση, και να δημιουργήσουν κατάλληλο έδαφος για προβληματισμό πάνω στις σύγχρονες παιδαγωγικές απόψεις. Συνεργάζεται με πολλά σχολεία και χώρους εκπαίδευσης, παρουσιάζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία προσεγγίζουν με τρόπο καλλιτεχνικό, εμψυχωτικό και βιωματικό τον άνθρωπο και την τέχνη μέσα στον χώρο και τον χρόνο.

 Γιώργος Κατσέλης: Κατάγεται από την Ασωπία Θηβών. Είναι αριστούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Από το 1999 υπηρετεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το 2007 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Π.Τ.Δ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών στο αντικείμενο της Παιδικής Λογοτεχνίας. Είναι αποσπασμένος στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών. Τα συγγραφικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην Παιδική Λογοτεχνία, στο Παιδικό θέατρο και στην εφαρμογή των Νέων Τεχνολογιών στην εκπαιδευτική πράξη. Το 2005 κυκλοφόρησε από μεγάλη εταιρία εκπαιδευτικού λογισμικού η εκπαιδευτική εφαρμογή "Η Γλώσσα μου, παίζω και μαθαίνω, για την Α΄ και Β΄ Δημοτικού". Έχει συνεργαστεί με το συγγραφέα και σκηνοθέτη Νέστορα Μάτσα για την παραγωγή μορφωτικών ταινιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Επίσης έχει ασχοληθεί με τη γλωσσική επιμέλεια βιβλίων. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.

 Γιώτα Κούγιαλη γεννήθηκε στο Προμύρι Μαγνησίας και ζει στον Βόλο. Εργάστηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως υπεύθυνη για την πρακτική άσκηση των φοιτητών του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης. Υπήρξε συνεργάτρια του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι γραμματέας του ΚΕΒΙΜΑΣΥ. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1991 με ευθυμογραφήματα , διηγήματα και άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά. Τα βιβλία της, 19 στο σύνολό τους (μυθιστορήματα, βιβλία για παιδιά, εγχειρίδια για εκπαιδευτικούς) κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καστανιώτη, εκδόσεις Καστούμη και πρόσφατα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας.

Αγγελική Κούρκουλου: Γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε στην Νέα Υόρκη, ζωγραφική στο Fine Arts Studio of N.Y. ζωγραφική και Ιστορία της Τέχνης στο The Art Students League of New York, ζωγραφική και γλυπτική στο New York Academy of Art καθώς και γλυπτική και κεραμική στο Greenwich House Pottery , επίσης ζωγραφική, fashion design, γλυπτική, κατασκευές και Ιστορία της Τέχνης στο Parsons School of Design Στην Αθήνα, πήρε μαθήματα ζωγραφικής από την Τζένη Παπαδάκη και τον Θόδωρο Πάντο. Έχει εκθέσει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Αμερική, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Δανία, την Αυστραλία και τις Δυτικές Ινδίες. Έργα της βρίσκονται σε πολλές διεθνείς πινακοθήκες, σε όλο τον κόσμο. Έχει εικονογραφήσει λογοτεχνικά και παιδικά βιβλία .Έχει δημιουργήσει σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ελλάδα. Έχει ιδρύσει μαζί με τον συνθέτη Παναγιώτη Μπερλή τη μουσικο-εικαστική ομάδα PanAngel8Arts, ο οποίος γράφει μουσική εμπνευσμένη από έργα της και εκτελείται ζωντανά σε ειδικές βραδιές στις εκθέσεις της όπως και σε ειδικές παρουσιάσεις των έργων της σε video art σκηνοθετημένα από την ίδια. Διδάσκει ζωγραφική, σχέδιο μόδας, body painting, γλυπτική, κατασκευές και κόσμημα από το 1988 μέχρι σήμερα στη Νέα Υόρκη και στην Ελλάδα. Εργάζεται εθελοντικά με παιδιά σε ιδρύματα και νοσοκομεία, εφαρμόζοντας την τέχνη θεραπευτικά. Με το έργο της υποστηρίζει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Κυρίτση Χρυσάνθη: Συνταξιοδοτημένη νηπιαγωγός, απόφοιτη της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας, με εμπειρία 33 ετών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη Μαγνησία. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας, συμμετείχε σε πολλά συνέδρια και σεμινάρια, καθώς και συνέδραμε στην πρακτική εξάσκηση φοιτητριών του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από το 2011, δραστηριοποιείται στην Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», αρχικά αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Αρχείου και της Βιβλιοθήκης του Συλλόγου και στη συνέχεια ως συνυπεύθυνη των εκδηλώσεων των χορευτικών παιδικών τμημάτων. Τα τελευταία χρόνια, τα παιδευτικά της ενδιαφέροντα έχουν στραφεί στη μετάδοση των αξιών του Μικρασιατικού Ελληνισμού στη νέα γενιά, καθώς και η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε στις προσφυγικές γειτονιές της Νέας Ιωνίας.

 Σταυρίνα Λαμπαδάρη: Γεννήθηκε στον Βόλο. Έχει μελετήσει Μονωδία και Ανώτερα Θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, Παιδαγωγικά στην Πάτρα και γαλλική Λογοτεχνία στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός της δημοτικής εκπαίδευσης. Από το 2007 έως και το 2012 δίδαξε την ελληνική γλώσσα στη Ναντ, την Αβινιόν και το Μονπελιέ της Γαλλίας. Τον Νοέμβριο του 2003 εκδόθηκε η πρώτη της ποιητική συλλογή, με τίτλο Τά ἐκ βαθέων διυλισθέντα, από τις εκδόσεις Ἐριφύλη - Ἰδεόγραμμα. Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο εκδόθηκε τον Μάιο του 2007 η δεύτερη ποιητική της συλλογή με χαϊκού, υπό τον τίτλο Ἄρρητον Κάλλος. Τον Οκτώβριο του 2010 ο οίκος Athena Press, στο Λονδίνο, εξέδωσε το βιβλίο της I Love Myself, I Love Life, το οποίο αποτελεί μετάφραση του εκδοθέντος βιβλίου της από τις Εκδόσεις Κοντύλι (2013), υπό τον τίτλο Μια καινούρια μέρα αρχίζει. Τον Φεβρουάριο του 2012 εκδόθηκε στη Γαλλία η δίγλωσση ποιητική της συλλογή La Lumière tamisée de l’être, η οποία περιλαμβάνει ποιήματα στα ελληνικά και τα γαλλικά μεταφρασμένα από τον λογοτέχνη Georges Meunier.
Διονύσης Λεϊμονής:  Κατάγεται από το Αιτωλικό, ενώ σήμερα ζει στη Νέα Ιωνία Βόλου. Είναι καθηγητής στη μέση εκπαίδευση, αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά σε σχέση με το βιβλίο και τη λογοτεχνία, ενώ ως συγγραφέας εμπνέεται για τα βιβλία του από τις περιπέτειες της ιστορίας αλλά και της καθημερινότητας. Προωθεί ενεργά τη λογοτεχνία διοργανώνοντας σεμινάρια δημιουργικής γραφής και παρουσιάσεις, μεταδίδοντας τη ραδιοφωνική εκπομπή «Μιλάμε για το βιβλίο»  και συμμετέχοντας σε επιτροπές συγγραφέων. Είναι τακτικό μέλος του Κύκλου του Παιδικού βιβλίου, ενώ μες στα χρόνια έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις για τα έργα του.

  Κωστής Μακρής: Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Πεύκη και το Μαρούσι. Έπαιξε πολύ με χώματα, δέντρα και φυτά, γάτες, σκύλους, φίλες, φίλους, ακρίδες, βατράχια και άλλα ζώα. Έπιασε πολύ μικρός στα χέρια μου την πρώτη του σαύρα και δεν ξεχνά την κοσμηματική ομορφιά της. Ζωγράφιζε και ζωγραφίζει, έφτιαχνε και φτιάχνει πράγματα από πλαστελίνη, ζυμάρι και πηλό και είναι ακόμα ερασιτέχνης ξυλουργός. Μαγειρεύει, μαστορεύει και φτιάχνει χρήσιμα πράγματα από σκουπίδια. Από το 1980 δηλώνει στην εφορία ζωγράφος-γραφίστας και ασχολείται με το έντυπο, τη διαφήμιση και την οπτική επικοινωνία. Την άνοιξη του 2006 έγραψε το πρώτο του παραμύθι. Από τότε του κόλλησε το γράψιμο και γράφει παραμύθια, μυθιστορήματα και χρονογραφήματα. Zει στο Μαρούσι, όπου και εργάζεται στον ελεύθερο χρόνο του.

Παναγιώτης Μπερλής: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ανώτερα θεωρητικά, Σύνθεση, Κλασσικό πιάνο, Τζαζ πιάνο και Τζαζ θεωρία, αρμονία, σύνθεση και εργαστήρια. ΄Εχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια μουσικής. Είναι ιδρυτής και βασικό μέλος διαφόρων τζαζ, ροκ και εναλλακτικών μουσικών σχημάτων όπως: Onoufrios (1983-85), Jungle Fever (1992-93), Just Around (1993-95), Διάφανα Κρίνα (1995-2000), Narkissos (2000-03), Drifting Clouds (2001-03), Razzle Dazzle (2004), BerlisPan (2007-08), Παναγιώτης Μπερλής EnPalko (2012).  Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος «Διάφανα Κρίνα». Έχει συνθέσει μουσική για θεατρικά έργα, έχει γράψει μουσική για ντοκιμαντέρ και διαφημίσεις για την τηλεόραση. Έχει ενορχηστρώσει έργα άλλων συνθετών και δικά του.  Συνεργάζεται με τη διακεκριμένη ζωγράφο Αγγελική Κούρκουλου, με την οποία έχουν ιδρύσει τημ μουσικο-εικαστική ομάδα PanAngel8Arts. Διδάσκει, πιάνο (κλασσικό και μοντέρνο-jazz), πληκτροφόρα (συνθεσάιζερ, αρμόνιο, ακορντεόν), θεωρητικά της μουσικής (κλασσικά και jazz), ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο και μουσική τεχνολογία (εκμάθηση μουσικών προγραμμάτων στον υπολογιστή). Με το έργο του υποστηρίζει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

 Ράνια Μπουμπουρή: Δημοσιογράφος, επιμελήτρια εκδόσεων και μεταφράστρια. Γεννήθηκε το 1974 στο Καρπενήσι, όπου πέρασε ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια με πολλά γέλια και πολλούς καβγάδες με τις τέσσερις αδελφές της. Στις πανελλήνιες εξετάσεις πέρασε πρώτη στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ., όπου αρίστευσε στα μαθήματα λόγου και φιλοσοφίας με καθηγητές τους Δ.Ν. Μαρωνίτη και Γ. Βώκο αντίστοιχα. Λατρεύει την παιδική λογοτεχνία και είναι μέλος του ελληνικού τμήματος της IBBY (International Board on Books for Young People). Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν δεκαπέντε βιβλία της, μεταξύ των οποίων τα ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΤΡΕΛΗ ΑΛΦΑΒΗΤΑ (Έπαινος Ποίησης της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς), ΕΝΑ ΤΡΕΛΟ ΤΡΕΛΟ ΑΡΙΘΜΗΤΑΡΙ και ΕΝΑ ΤΡΕΛΟ ΤΡΕΛΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ, τα οποία συνοδεύονται από CDs σε μελοποίηση του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου, με τη συμμετοχή πολύ γνωστών και αγαπημένων καλλιτεχνών.

 Γιώργος Μπουμπούσης: Γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στο Κιάτο. Είχε μια υπέροχη παιδική ηλικία, με πολύ παιχνίδι, εξωσχολικό διάβασμα και πλούσια επαφή με τη φύση. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας, και συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολική Ψυχολογία με εξειδίκευση σε θέματα που σχετίζονται με τα παιδιά. Εργάστηκε ως ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο και σε εξωπανεπιστημιακούς φορείς. Παράλληλα με την εκπαιδευτική και συγγραφική του δραστηριότητα, αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη της «Συναισθηματικής Διαλεκτικής» με υπεύθυνο τον ηθοποιό Στέλιο Καλαθά. Έχει, ως παιδοψυχολόγος, την εποπτεία του παιδικού τμήματος και σε συνεργασία με την ηθοποιό Ντιάνα Καβέτσου, εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα συναισθηματικής ενδυνάμωσης και πρωτογενούς πρόληψης - προαγωγής της ψυχικής υγείας σε παιδιά. Παράλληλα είναι σημαντική η συγγραφική παρουσία του τόσο στον τομέα της επιστήμης της ψυχολογίας του παιδιού, όσο και στον χώρο της Παιδικής Λογοτεχνίας με σειρά βιβλίων μυθοπλασίας και με εγχειρίδια δημιουργικής σχολικής εργασίας. Είναι μέλος της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων».

 Κώστας Νίκας: Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και έκανε μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή. Έχει παρακολουθήσει επίσης διάφορα συνέδρια και ημερίδες με αντικείμενο την Ειδική Αγωγή, ενώ άρθρα του για τον πολιτισμό και την τέχνη έχουν δημοσιευτεί σε γνωστές εφημερίδες της πόλης του. Το 2014 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο από τις εκδόσεις ΛΥΚΟΦΩΣ, με τίτλο" Μέσα από τα μάτια του πατέρα", το οποίο και είναι αφιερωμένο στο λατρευτό του γιο.

Στέφανος Παπαδόπουλος: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία ενός έτους ακολούθησε τους γονείς του στην Καλιφόρνια και όταν έγινε 4 ετών η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου και έζησε για 25 χρόνια. Γαλουχήθηκε από τη μητέρα του και ανατράφηκε με αρχές και αξίες βασισμένες στον ανθρωπισμό και το δίκαιο. Σπούδασε Κοινωνική Οικονομία, Διπλωματία και Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Το 1993 αποφοίτησε από τη Νομική. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1997 με μια βαλίτσα γεμάτη γαλλική κουλτούρα και ελληνικές ρίζες. Η αστείρευτη φαντασία του, η ασυμβίβαστη παιδικότητά του και η ανάγκη του για ουσιαστική προσφορά και δημιουργία νίκησαν στη μάχη με τα κοινωνικά πρότυπα του επιχειρηματία που υπήρξε για 15 χρόνια. Εμπνευσμένος από την αγάπη των παιδιών του, δημιουργεί παραμύθια και ιστορίες, που τους διηγείται τα βράδυα.

Ηρώ Παπαμόσχου: Γεννήθηκε ένα Αυγουστιάτικο πρωινό  κοντά στο κύμα, σ’ ένα καταπράσινο νησί του Αιγαίου, στη Σάμο. Εκεί  μεγάλωσε κι εκεί τέλειωσε  τις γυμνασιακές της σπουδές.  Αμέσως μετά ήρθε στην Αθήνα  όπου εργάσθηκε δύο χρόνια σε εφημερίδα και δέκα στην Εθνική Τράπεζα. Παντρεμένη με τον Άλκη Παπαμόσχου (ο Άλκης δεν υπάρχει πια) έχει  δυο μεγάλα  παιδιά τον Δημήτρη και την Τατιάνα  κι έναν εγγονό, τον Νικόλα. Με το  βιβλίο  ασχολείται  από τη …νηπιακή της ηλικία, γιατί το σπίτι της ήταν γεμάτο βιβλία κι  όλοι ήταν φανατικοί αναγνώστες. Οπότε κόλλησε το… μικρόβιο!!!  Ξεκίνησε να γράφει από πολύ μικρή διασκεδάζοντας η ίδια με τα γραπτά της,(που δεν τα έδειχνε σε κανέναν άλλον εκτός από τον αδελφό της). Ξεκίνησε να ασχολείται ερασιτεχνικά με το παιδικό βιβλίο το 1975 και πιο  συστηματικά από το 1989 και μετά. Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς  και μέλος του Δ.Σ. του  Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Από το 1998 έως το 2001  καθώς και τo 2009 -2010 ήταν μέλος της Κριτικής Επιτροπής  του Υπουργείου Πολιτισμού για τα Κρατικά Βραβεία της Παιδικής Λογοτεχνίας.

Φαίδρα Παπαναστασίου: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π. Θ. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Νοηματική Γλώσσα (Επίπεδο Επάρκειας). Δουλεύοντας σε πολλές διαφορετικές ψυχοθεραπευτικές και ψυχιατρικές μονάδες της κέντρισε το ενδιαφέρον η παιδική ηλικία και η αίσθηση του ‘απάτητου χιονιού’ που σου δημιουργεί. Ακολούθησαν οι Μεταπτυχιακές Σπουδές της στην Αναπτυξιακή/Εξελικτική Ψυχολογία με ειδίκευση στο Φάσμα του Αυτισμού (ABA Training), ενώ έκανε πρακτική σε μονάδες παροχής Ψυχοθεραπευτικών Υπηρεσιών και Υποστήριξης σε εφήβους, αλλά και ενηλίκους. ΄Εχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια και εκπαιδεύσεις στοχεύοντας σε μία δια βίου επαγγελματική εξέλιξη. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο κέντρο του Βόλου και είναι εξωτερική συνεργάτης του Κέντρου Λόγου ‘Ευ Λέγειν’. Δουλεύει ψυχοθεραπευτικά με παιδιά, εφήβους, ενήλικες, και ζευγάρια, κάνει Συμβουλευτική Γονέων και συντονίζει ομάδες ψυχοθεραπευτικών δραστηριοτήτων με παιδιά (Βιωματικό παιχνίδι- Παιχνίδι Ρόλων).  Είναι αντιπρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. La petite Cantine., ένα project που αφορά την προώθηση της ένταξης, της προσβασιμότητας και της παραγωγικότητας ατόμων με αναπηρία και ατόμων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

 Ο Χαράλαμπος Παυλίδης, Ιδρυτικό μέλος του σχήματος «Ακροβάτες της Σιωπής» σπούδασε στο «School of Performing Arts» στο Λίβερπουλ καθώς και στο Royal Holloway University of London.  Eπίσης ολοκλήρωσε κύκλους σεμιναρίων ως Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Παντομίμα, Κατασκευή και Εμψύχωση Κούκλας και Μαριονέτας, στο «Θέατρο των Αλλαγών» και στο θέατρο «Από Μηχανής». Μαθητής των: Λάκη Καραλή, Κ. Αρβανιτάκη, Ασπασίας Κράλλη, Φρανσίσκο Μπρίτο, Δημήτρη Καταλειφό κ.α. Έχει συμμετάσχει και διοργανώσει τοπικά και διεθνή φεστιβάλ τεχνών και έχει διατελέσει ηθοποιός, καλλιτεχνικός διευθυντής, διοργανωτής καλλιτεχνικών εργαστηρίων, διευθυντής σκηνής και συντονιστής δραστηριοτήτων. Πρωταγωνίστησε στη Διεθνή Παραγωγή “WOK”. Ήταν Cultural Activities Leader στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 στην Αθήνα και συμμετείχε με την Ομάδα του Νίκου Τουλιάτου στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

 Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος( κατά κόσμο Παναγιώτης Γεωργακόπουλος):  γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ριζάρειο σχολή και την Θεολογική σχολή Αθηνών. Χειροτονήθηκε το 1976 Διάκονος και το 1983 Πρεσβύτερος. Διετέλεσε διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία». Εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών από της εκλογής του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστόδουλου. Εξελέγη Μητροπολίτης το 1998…
Αντιγόνη Σδρόλια: Ζει στον Βόλο και εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έκανε σπουδές φιλολογίας (Ελληνική και Ιταλική Φιλολογία) και μεταπτυχιακές σπουδές στα Παιδαγωγικά. Έχει κερδίσει διακρίσεις σε πολλούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Η συμμορία των πέντε είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

.  Δημήτρης Σκάρπας: σχεδιαστής υψηλής ραπτικής από το 1984. Δραστηριοποιείται στον χώρο της μόδας σχεδιάζοντας γυναικεία βραδινά ρούχα και νυφικά, ενώ έχει ασχοληθεί με τον χώρο του θεάτρου  ως ενδυματολόγος σε αξιόλογες παραστάσεις σε μεγάλα αθηναϊκά θέατρα. Απόφοιτος της PAN SIC και της Παπαστρατείου Σχολής αλλά και μεγαλωμένος σε οικογενειακό ατελιέ μόδας έχει καταξιωθεί στον χώρο του νυφικού, όπου προσπαθεί πάντα να δημιουργεί κάτι καινούριο και πρωτότυπο δουλεύοντας με μεράκι δαντέλες, μετάξι, βελούδο και σατέν….

 ΄Ελενα Χ. Στανιού: Γεννήθηκε στον Βόλο. Είναι Διδάκτωρ Παιδικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αριστούχος πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έχει μεταπτυχιακό στην παιδική λογοτεχνία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Είναι παντρεμένη κι έχει τρία παιδιά. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες, ενώ έχουν δημοσιευτεί άρθρα της στα περιοδικά Διαδρομές, Κείμενα, Εκπαιδευτικά και Bookbird.

Κώστας Στοφόρος: Σπούδασε οικονομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου και σεμινάρια για τις νέες Τεχνολογίες, τις Διεθνείς Σχέσεις & τη Δημοσιογραφία. Υπήρξε εκδότης της τοπικών περιοδικών και εφημερίδων. Από το 1990 εργάστηκε στην τηλεόραση ως δημοσιογράφος (Αντέννα, Μέγκα, Άλτερ, Άλφα, ΝΕΤ και ΣΤΑΡ). Έγραψε το σενάριο και παρουσίασε μια σειρά ντοκιμαντέρ για διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Εργάστηκε στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας. Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά (Ταχυδρόμος, Το Παιδί μου κι Εγώ, Η ζωή με το Παιδί, Παιδί & Νέοι Γονείς, Maison & Decoration κ.α.)Σήμερα συνεργάζεται με την εφημερίδα Δρόμος, όπου είναι υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων, με το περιοδικό Votre Beaute, όπου είναι υπεύθυνος για θέματα βιβλίου, με την ιστοσελίδα για τη λογοτεχνία literature.gr κ.α.Από το φθινόπωρο του 2011 μαζί με τη ζωγράφο Στεφανία Βελδεμίρη δημιούργησαν την Παραμυθοκουζίνα και επισκέπτονται σχολεία, δημιουργούν παραμύθια μαζί με τα παιδιά και πραγματοποιούν σεμινάρια για παιδιά, γονείς και παιδαγωγούς. Για έναν χρόνο η Παραμυθοκουζίνα έγινε και ραδιοφωνική εκπομπή στον Ifeelkid, ενώ τώρα πραγματοποιεί δράσεις σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ).

 Τασούλα Τσιλιμένη: Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο οποίο διδάσκει θέματα που αφορούν στην παιδική λογοτεχνία (Αφήγηση και Μυθοπλασία) και γενικότερα στο παιδικό βιβλίο. Έχει δημοσιευμένο έργο σε περιοδικά, καθώς και σε συλλογικές και προσωπικές εκδόσεις. Ήταν συντονίστρια και μέλος της συντακτικής ομάδας του Ανθολογίου Α´ και Β´ τάξης Δημοτικού του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με τίτλο Το δελφίνι. Ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών λογοτεχνικών βιβλίων και θεωρητικών για ενήλικες. Διευθύνει το ηλεκτρονικό περιοδικό για θέματα παιδικής λογοτεχνίας Κείμενα, το οποίο εκδίδεται από το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και, από το 2004, μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Διαδρομές. Είναι πρόεδρος του Φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου, που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κάθε διετία από το 2003, καθώς και ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του ΔΣ του ΠΟΦΑ
  Γεράσιμος Τσιμπλούλης: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Από το 1984 υπηρετεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Από το Γενάρη του 2003 έως τον Αύγουστο του 2010 υπηρέτησε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με κατεύθυνση την Κοινωνική Ανθρωπολογία. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής ή ως σύνεδρος σε σεμινάρια και συνέδρια που σχετίζονται με τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον. Έχουν εκδοθεί βιβλία του που σχετίζονται με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση από τις εκδόσεις του ΚΠΕ Μακρινίτσας. Εμπνευστής και εμψυχωτής εκπαιδευτικών προγράμματα στα Μουσεία Μακρινίτσας και Πορταριάς. Από τον Γενάρη του 2015 είναι Διευθυντής στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αισωνίας Σέσκλου.

 . Αλεξάνδα Τσόλκα: Γεννήθηκε στο Αγρίνιο, από όπου έφυγε σε ηλικία 3 χρόνων για να μεγαλώσει, να ζήσει, να πάει σχολείο στο Νέο Ηράκλειο. Στο Νέο Ηράκλειο είναι και τα γραφεία του Down Town, του People, του Nitro και του Pink, όπου εργάζεται, τα τελευταία 15 χρόνια. Συνεργάζεται με τον τηλεοπτικό σταθμό Alter και την εβδομαδιαία εφημερίδα Αποκαλύψεις. Έχει δουλέψει για τις εφημερίδες Επενδυτής, Sportime, Νέα, Ελεύθερος Τύπος, για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Planet και ΝΕΤ, ενώ έχει γράψει σενάρια για τον ΑΝΤ1 και την ΝΕΤ, ένα βιβλίο πολύ σύντομων ιστοριών, ("Σημείο Επαφής"), μια βιογραφία ("Μαρλέν Καρέρ, η ζωή, ένα πάρτι") και τη συλλογή διηγημάτων "Κοιμόταν Μαζί τους". Έχει σπουδάσει υποκριτική στην Δραματική Σχολή, Βεάκη. Είναι παντρεμένη και έχει δυο κόρες, την Ειρήνη και την Μαρία.

Νίκος Φιλιππαίος: Απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη νεοελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αυτόν τον καιρό εκπονεί διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα την ελληνική λαϊκή λογοτεχνία για παιδιά και για εφήβους κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960. Η λαϊκή λογοτεχνία ευρύτερα αποτελεί κεντρικό θέμα ανακοινώσεών του σε συνέδρια και άρθρων του σε περιοδικά και ιστοσελίδες. Η διδακτική του εμπειρία αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση μαθητών Γυμνασίου - Λυκείου και μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε ξένους. Επίσης έχει ασχοληθεί με τη βιβλιοθηκονομία, στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου και την λεξικογραφία, ως συνεργάτης των εκδόσεων Πατάκη, καθώς και με τη δημιουργική γραφή. Επιμελείται και παρουσιάζει μουσική εκπομπή στο ραδιοφωνικό σταθμό Nova Fm 106 του Βόλου, αλλά και αρθρογραφεί σχετικά με τη μουσική.

 Δάφνη Φιλίππου: Γεννήθηκε στην Κομοτηνή. Είναι ψυχιατρική κοινωνική λειτουργός, ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, πρώην επίκουρος καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθήνας και συγγραφέας των βιβλίων 365 ημέρες γονιός και 205 βιωματικές ασκήσεις για εμψύχωση ομάδων. Ειδικεύτηκε, στην Αθήνα και στο Παρίσι, στην ψυχιατρική κοινωνική εργασία, στην εμψύχωση ομάδων, στις τεχνικές εκπαίδευσης και στην ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπευτική της εκπαίδευση ξεκίνησε από την ψυχανάλυση, συνεχίστηκε με την προσωποκεντρική προσέγγιση και την Gestalt. Εργάστηκε στην Ελλάδα και τη Γαλλία, σε ψυχιατρικά πλαίσια, και στην εκπαίδευση κοινωνικών λειτουργών. Τα τελευταία χρόνια τα επαγγελματικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από την εμψύχωση βιωματικών ομάδων γονιών, αυτογνωσίας, ψυχοθεραπείας, εποπτείας και εκπαίδευσης εμψυχωτών. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στον Βόλο.

 Γιώτα Φώτου: Γεννήθηκε στο Δροσάτο Καρδίτσας και μεγάλωσε στη Λάρισα. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λάρισας και αργότερα παρακολούθησε μαθήματα στη Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης. Έκανε την εξομοίωση στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και πήρε επίσης το πτυχίο της διετούς μετεκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Διδασκαλείο "Δ. Γληνός"). Συμμετείχε σε αρκετά συνέδρια και σεμινάρια παιδαγωγικού περιεχομένου, σε κάποια από αυτά ως εισηγήτρια. Ξεκίνησε τη συγγραφή ιστοριών για παιδιά με σκοπό να τις χρησιμοποιήσει μέσα στην τάξη ώστε να γίνει ευκολότερη η διδασκαλία κάποιων θεμάτων. Τα βιβλία της "Ο Ααόρατος Πολ" και "Μια καρφίτσα και δύο αυτοκίνητα" τιμήθηκαν με το Βραβείο Μυθιστορήματος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και βρέθηκαν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Παιδικής Λογοτεχνίας. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.

 Χαριτίδου Αστερόπη Ηθοποιός Απόφοιτη του θεατρικού εργαστηρίου «Σύγχρονο θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος» και της ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Πειραϊκού Συνδέσμου. Εργάστηκε ως ηθοποιός στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας (2010), στο θεατρικό οργανισμό Μορφές Έκφρασης (2012), στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών (2012-2015) και σε ανεξάρτητες παραγωγές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Έχει συνεργαστεί στο θέατρο με τους: Κώστα Κιμούλη, Αναστασία Κουμίδου, Έφη Δρόσσου, Θωμά Κινδύνη, Θωμά Βελισσάρη, Καλλιόπη Ευαγγελίδου, Παναγιώτη Μέντη, Μιχάλη Κοβανίδη, Κυριάκο Δανιηλίδη , Χρήστο Μωραϊτη. Συμμετείχε σε 6 ταινίες μικρού μήκους των Τατιάνας Νικολαίδου, Αντώνη Σταμούλη και Κωνσταντίνου Ξενάκη

Λέλια Χορέμη: Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, απόφοιτος του Α.Π.Θ., με ειδίκευση στη Συστημική και Εικαστική Ψυχοθεραπεία. Από το 2009 εργάζεται σε δομές του Δήμου Βόλου, παρέχοντας ψυχοκοινωνική στήριξη και συμβουλευτική σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ, παιδιά, τρίτη ηλικία). Ευρύτερα, εργάστηκε με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και μέσα από παρεμβάσεις της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Άρσις σε ξενώνες φιλοξενίας ανήλικων αιτούντων άσυλο και θυμάτων trafficking, αλλά και σε σωφρονιστικά ιδρύματα σε Βόλο και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, συμμετέχει στο συντονισμό προγραμμάτων εθελοντισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης σχετικά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το 2015 συνεπιμελήθηκε την πρώτη εικαστική έκθεση Μη Αναμενόμενης Τέχνης (Outsider Art)) στο Βόλο, που περιελάμβανε έργα ατόμων με αναπηρίες του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠμεΑ Βόλου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: